У СВЕТ медија Слађана Томашевић, водитељка "Београдске хронике" на РТС 1 (радним данима у 17.40), ступила је више из радозналости. Када је дошла код Зорана Предића на разговор, тадашњег главног и одговорног уредника Студија Б, није била сигурна да је телевизија њена будућност. И данас се сећа треме коју је имала док је седела код њега у канцеларији. Знала га је, додаје, из медија и готово јој је звучало невероватно када је рекао: "Ова мала је симпатична, камера је 'воли', хајде да пробамо."

- И тако је кренуло - Студио Б, онда РТС и Жика Николић, који ме је одвео у Јутарњи програм (недељом). Када данас размишљам о томе, изгледа ми као, можда, мало тежи и дужи пут, али сам срећна што се све одвијало баш тако. Ако бих кренула поново, и да могу да бирам, ишла бих истим путем. Темељно, полако, уз припрему, вежбу... Трајало је то неколико година и добро је што је тако. Оно до чега дођете лако, не може да опстане.

* Иза вас је година великих искушења, али и пуна лекција. Које од њих сте добро упамтили?

- Свако има шансу да овај живот проживи најбоље што може. И ја себи не дајем за право да било кога "критикујем" или коментаришем. Најважније је да вам сви буду живи и здрави, а све остало дође на своје. Моја приватност није национална брига и сматрам да о њој могу да причам само када пожелим. Не осећам да је сада време за то. Радим свој посао најбоље што могу и то је, засад, довољно.

* Били сте привилеговани да учите од најбољих, шта сте поред њих у овом послу највише заволели?

- Имала сам ту част да учим од Жике Николића, Мире Адање Полак, Банета Вукашиновића... Памтила сам све што сам могла. Да је немогуће - могуће, да не одустајем, да сам увек доступна, да ме ништа не промени, чврсто стојим на земљи и никада не помислим да сам "важна".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Слађана Томашевић: Питања не остављам без одговора

И, пре свега, поштујем свакога ко ми се обрати, ма колико банално било то што очекује од мене. Трудим се да примењујем све што сам годинама "посматрала" и упијала.

* "Београдску хронику" радите већ 16 година, шта се све променило за то време?

- Много тога - људи на политичкој сцени, закони, услови... Ми смо остали исти - крајње професионални и у служби грађана, они којима верују и којима се обраћају и знају да су увек на њиховој страни.

Фото Марија Зиндовић

* Да ли сте размишљали о неким новим рубрикама у емисији, чиме бисте волели да је освежите?

- У "Хроници" увек има новина, али их ми не најављујемо помпезно. Показало се да гледаоци највише воле живу слику и када реагујете у тренутку. Ове године славимо озбиљан јубилеј - оставили су нам га они који су "Београдску хронику" и "правили". Сигурна сам да ћемо то обележити онако како ова емисија заслужује, заједно са свима њима.

* Шта сте кроз њу, за деценију и по, научили о Београду?

- Свакога дана сам научила нешто ново. И, бескрајно сам срећна када данас видим све те туристе који шетају кроз овај град. Поносна сам што сам рођена у Београду и одрасла у њему. Верујем да је то привилегија.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ВОДИТЕЉКА У ЦЕНТРУ СКАНДАЛА: Слађана Томашевић насрнула на угледног професора, па добила шамар

* Важите за некога ко је врло директан у разговору са саговорницима. Да ли сте због тога добијали критике?

- Никада нисам добијала критике због неког разговора. Сматрам да нема питања које не можете да поставите. Само је важно "како питате" и долазите до одговора. И, никада се нико од мојих саговорника није "наљутио" и отишао из емисије.

* Суграђани вас зову због разних проблема, постоји ли неки који вас је посебно погодио, а нисте успели да га решите?

- Затекли сте ме са овим питањем (смех). Мислим да смо свима изашли у сусрет. Можда је боље да то питате наше гледаоце.

* Због које новинарске максиме се и данас борите за своју професију?

- "Београдска хроника" је била у служби грађана, пре свих осталих, дакле јавни сервис. Верујем да је све поправљиво и да је далеко више оних добрих. Зато се трудим да их има у што већем броју у мојим емисијама. Вреди се борити за то.

Фото Марија Зиндовић

* Који савет бисте дали онима који тек сада праве прве кораке у новинарству?

- Да буду радознали, да увек иду корак даље, не одустају и боре се за своје место што, признајем, није лако.

* Некад није било једноставно појавити се на екрану као ТВ лице, како то изгледа сада?

- Данас није тешко појавити се на екрану. Али далеко је важније колико ће неко трајати. Битно је да вас људи запамте и почну да вам верују. То се заслужује и за то је потребно много рада и година.

* Од првог тренутка у ТВ новинарству сте у живом програму. Да ли сте размишљали о некој ауторској емисији?

- Живи програм је форма која мени највише одговара. Можда је стреснија, али тај адреналин је нешто што ми очигледно прија и што ме држи. Једноставно, у томе се добро осећам. Не размишљам о ауторској емисији сада... Топла вода одавно постоји.


КАО САВ НОРМАЛАН СВЕТ

* И КАДА вам претекне времена како га проводите, шта вам у тим тренуцима причињава посебно задовољство?

- Живим као сав нормалан свет и моји проблеми су свакодневни, као и код већине жена. Увек имам времена за оне које волим и због којих је мој живот лепши и испуњенији, а ја задовољна.


ЗАХВАЛНА САМ МАМИ И ТАТИ

* ПРИЈА ли вам епитет публике да сте једна од најатрактивнијих ТВ водитељки у Србији, и колико вам то помаже или одмаже у каријери?

- Свакој жени прија када јој дају комплимент да лепо изгледа. Ко тврди другачије није искрен, да не кажем да лаже (смех). Трудим се да радим на себи свакога дана. Верујем да лепота жене долази из срца и душе, остало је генетика - хвала мами и тати.