СРПСКИ представник на 64. “Евросонгу” у мају у Израелу биће изабран крајем фебруара на фестивалу “Беовизија”, у конкуренцији 24 композиције. На конкурс, који је трајао до 15. новембра, пријавило се 76 учесника, а селекциона комисија састављена од музичких уредника РТС-а изабрала је финалисте. У трци за одлазак у Тел Авив, где ће 14, 16. и 18. маја бити одржано највеће европско музичко такмичење, учествује и певачица Сашка Јанковић, која је на прошлогодишњој “Беовизији” освојила друго место. Сада се такмичи с нумером “Да ли чујеш мој глас”, коју је сама написала, а компоновала с Марком Николићем. Сашка каже да ју је добра песма мотивисала да се поново пријави на фестивал.

- Већ неколико година спремам албум, на коме је већина песама на енглеском језику. Нисам имала инспиративан текст на српском, али када сам га написала, одушевила сам се - каже, за наш лист, Сашка Јанковић. - Ова песма је, по мом мишљењу, боља од прошлогодишње и може много да донесе. Суштина бављена овим послом је бити комплетан аутор, а моја прва љубав није певање, већ писање. Уметник који може да напише своју причу и оно што жели да каже је комплетан. Поштујем све уметнике, а посебно кантауторе као што су Адел и Лејди Гага. И прошле године је прича на “Беовизији” била комплетна и зато се десио успех.

Певачица изузетног гласа каже да верује да ће на “Беовизији” музика бити изнад свега и да има доста квалитетних извођача који заслужују пажњу публике.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Сашка Јанковић: Све је како треба


- Извођачи се пријављују за “Беовизију” првенствено да би промовисали песму, јер то је сјајан фестивал, једини те врсте код нас за поп музику - истиче Сашка. - Друга ствар је победа, јер једино победник може да представља земљу на “Евросонгу”.

Наша саговорница је три пута певала на “Евросонгу” као пратећи вокал. Први пут 2010. са Миланом Станковићем, потом 2011. са Нином Радојчић и 2015. са Бојаном Стаменов. Сашка сматра да је “Евросонг” најкомплекснији формат те врсте, који подразумева озбиљну организацију:

- Учешће на том такмичењу је велика промоција и искуство за извођаче. С друге стране је мач са две оштрице, јер многи оду и ништа не направе. Част је представљати земљу на “Песми Евровизије”. То је суштина фестивала, нешто што ћете у каријери запамтити и записати.

ИЗВОЂАЧИ И АУТОРИ

НА “Беовизији” учествују Џенан Лончаревић, група “Освајачи”, Иван Куртић, Невена Божовић, Лана и Алдо... Међу ауторима су Сања Илић, Леонтина Вукомановић, Борис Крстајић, Жељко Васић и Владимир Граић Граја, чија је “Молитва” донела Србији победу на “Евросонгу”.