Када је Јелена Томашевић, супруга нашег прослављеног кошаркаша Дејана Томашевића, сазнала да болује од лупуса, морала је да прихвати и информацију да се ради о неизлечивој болести. Међутим, Јелена се није предала - експериментисала је, мењала своје навике и начин исхране и њени експерименти дали су резултате.

- После четвртог порођаја почела сам да се осећам чудно, губила сам снагу и стално сам била уморна. У једном тренутку имала сам више од 20 килограма вишка иако сам трошила много више енергије него што сам уносила калорија - рекла је Јелена својевремено медијима.

Први симптоми били су болови - како каже у емисији "На првом месту", болеле су је обе руке и зглоб на нози а болови били све гори и гори. Лупус јој је дијагностикован у Шпанији, а потврду је добила и у Атини.

- То су некакве врсте болова свих зглобова у телу. Просто не знате да ли ћете целе ноћи спавати или нећете ока склопити јер у моменту када тело почне да се опушта наступе тако јаки болови да долази до грчења мишића. Толико вас боли сваки део тела да не можете да лежите, седите нити шетате - каже Јелена. Терапију је добила, али није јој помагала.

Оно што јој је помогло, каже, је природна исхрана и умерено вежбање и за себе данас каже да је потпуно здрава.

Јелена каже да су болови у зглобовима услед лупуса тако стравични да је чак и прање зуба или обување тежак проблем.

- Сигурно сам две или три године константно имала температуру од 37.5 до чак 38.5. Након што сам сазнала да имам лупус, добила сам терапију, између осталог и кортикостероиде. Многи ће рећи да се од њих не дебља, али ја сам имала дане када бих јела само салату и пила воду, а сутрадан била тежа два килограма. Више нисам препознавала себе у огледалу, када бих погледала своје очи, нос, осмех питала бих се само - ко је у ствари ова жена? - прича Јелена.

Тада је решила да узме ствари у своје руке и окрене се природи. Уписала је, каже, факултет природне медицине, и сва сазнања применила на себи.

- Самој себи сам уз помоћ биља и исхране смишљала терапију. Природна медицина је просто начин исхране. Зато данас имам много више енергије и стрпљења, а много мање болова - каже Јелена.

(Блиц.рс)