ТВ серија "Корени", по истоименом роману Добрице Ћосића, почела је да се емитује вечерас на РТС-у 1. Прва епизода се тек завршила, а речи хвале стижу са свих страна - за потресан и паметан текст, маестралну глуму и симболику којом обилује свака сцена и тихо се гради тензија међу ликовима.

Гледаоци су застали и пред сјајним Жарком Лаушевићем који тумачи главни лик серије - Аћима Катића, централну фигуру патријахалне српске породице из 19. века, најбогатије у селу, али која живи у страху од пустоши коју недостатак потомства доноси. За његову глуму кажу да је ванземаљска, непревазиђена.Радња романа и серије одиграва се у имагинарном селу Прерово, у последњим деценијама 19. века, за време краља Милана, а прати живот богате сеоске породице Катић и њихових слуга.У мноштву мотива и тема, посебно се издвајају мотив породице и породичног сукоба између очева и синова, породично порекло и проблем идентитета, одржавање култова српске националне митологије, политички сукоби који доводе до народног обликовања спрских интелектуалаца школованих у иностранству, патријахална деспотија као култ, улога и положај жена у породици, као и многи други...Конфликт између Аћима и млађег сина, миљеника Вукашина, када му овај саопштава да ће оженити ћерку Аћимовог политичког непријатеља кључна је сцена прве епизоде.

Чежњу за наследником, својеврсну срамоту због немања деце и осећај да тиме издаје оца одлично је дочарао Игор Ђорђевић. Друга сцена у којој га видимо, када се са пута враћа са својим слугом Толом Дачићем (сјајни Ненад Јездић), одмах је привукла пажњу гледалаца.- Неко коти децу, неко коти дукате. Онај Небески не да да се деца мешају са дукатима. Очи им се кваре - одговара Тола Ђорђу када му овај приговори како он и његова жена, слуге код Катића, добијају четврто дете.- Родиће се дете које ће да плаче, па ће онда да се смеје, па ће онда да се иде са мном. Е онда кад порасте, има да краде твоје крушке. Па кад се замомчи, онда ће да јури девојке по врбацима, е па онда свадба. Е онда опет деца, па кад умрем сви ће да кажу "Толини унуци" - наставља Толе.После Лушевића, Јездић је изговорио један од најупамћенијих цитата из ове епизоде, спонтан, природан и духовит. Када свог другог близанца доноси на подој, он му се обраћа и каже "Лопове татин. Шта ти њему сису крадеш".Улоге тумаче још и Слобода Мићаловић (Симка Катић), Радован Вујовић (Вукашин Катић), Дара Џокић (Милунка), Горан Шушљик (Никола). Серију је режирао Иван Живковић, а Ђорђе Милосављевић је аутор сценарија.

(Телеграф.рс)