КОНЦЕРТНИ спектакл "Индекси и пријатељи - Да сам ја нетко", омаж култном сарајевском бенду, биће одржан 4. октобра у Сава центру.

Прочитајте још: Корнелије Ковач: Индекси су прича о заједничкој младости

Тада ће се у Београду поново окупити музичари из целе бивше Југославије и некадашњи чланови бенда, настављајући концертну традицију започету 2007. и певајући безвремене песме које воле и слушају све генерације. Њихове хитове "Да сам ја нетко", "Сањам", "Бацила је све низ ријеку", "Све ове године", "Свијет у којем живим", "У једним плавим очима" и "Плима", извешће Дадо Топић, Масимо Савић, Саша Лошић Лоша, Нено Белан, Младен Војичић Тифа, "Хари Мата Хари", Зоран Предин, Дејан Цукић, Јасна Госпић Спаравало, Сеид Мемић Вајта...

Прочитајте још: Сећање на "Индексе"

Хрватски музичар Борис Новковић истиче да га "Индекси" асоцирају на "фину носталгију, детињство и непоновљиву музичку чаролију":

- Музичка носталгија је нешто што нас све подсећа на дане када је музика била у првом плану, када се у музици експериментисало и било допуштено што више креативности. Додир са породицом је константа код "Индекса" и у мом животу, јер је мој отац био члан бенда и свирао с њима. Знам све те људе од малих ногу и то ме враћа у детињство. Чланови "Индекса" су били академски образовани музичари, који су имали много прогресивног рока у себи и били испред времена. У томе је њихова тајна.

Музичар и глумац Бранко Ђурић Ђура наглашава да су "Индекси" и "Бијело дугме", имали велики утицај на њега и његову генерацију.

Ђуро Фото А. Станковић

- Нећу много слагати ако кажем да су утицали једнако као "Битлси" и "Стонси" - тврди Ђуро. - Да ми је неко осамдесетих рекао да ћу имати прилику да наступам са "Индексима", веровао бих му исто као да ми је рекао да ћу играти главну улогу у филму који ће добити Оскар. Обе невероватне жеље су ми се оствариле. У свему ми је најсмешније да сам осамдесетих у сарајевској "Скендерији" био на опроштајном концерту "Индекса" и плакао што је то њихов последњи наступ, а сада још свирају.

Борис Фото З. Јовановић