Џорџ Ромеров хорор класик "Night of the Living Dead" ће остати упамћен као један од последњих филмова који се могао гледати у биоскопу без обзира на годиште, пише IGN Adria.

С обзиром на то да је изашао у Октобру 1968. године, док је МПАА (Motion Picture Association of America) почео да ради у Новембру исте године.

И сада када се слави 50 година од дана изласка, излази и књига "Journey of the LIving Dead: A Tribuute to Fifty Years of Flex Eaters", од аутора Др. Арнолд Т. Блумберг, славећи 100 година од настанка Зомбија у филму. Првим официјалним Зомби филмом се сматра "White Zombie" из 1932 године, уколико вас занима. Елем:


Један од разлога за успех филма лежи у Public Domainu. За оне који не знају за израз, Public Domain је Амерички закон који дозвољава дистрибуцију било којег медијума потпуно слободно. Дакле, давне 1964 године, Џорџ А. Ромеро и Џон Русо су заштитили право на име филма "The Flex Eaters" са својом продуцентском групом the Image Ten team и буџетом од $114,000 што је у то време била прилична свота.


На њихову срећу, или жалост, Walter Reade Organistion који су преузели дистрибуцију, су променили наслов у задњем моменту из The Flesx Eaters, пошто је већ постојао филм са тим насловом, у Night of the Living Dead чиме је филм осуђен да уђе у Public Domain и постане доступан свима. И поред свега филм је надмашио очекивања и зарадио 30 милиона долара на благајнама.

Џорџ А. Ромеро је преминуо прошле године, и поред укупно 6 зомби филмова је снимао и друге попут The Dark Half, Monkey Shines, Martin и The Crazies. Сам Night of the Walking Dead је имао два ремакеа и верзију у боји. Једно је сигурно, ако сте љубитељ зомбија, нарочито тхе Wалкинг Деад серијала, не можемо вам довољно препоручити Night of the Walking Dead, Dawn of the Dead (1978) и Day of the Dead (1985).

Ако сте већ љубитељ хоррора, погледајте шта да очекујете у филму The Nun.