Двадесетак страних уметника, укључујући Лану Дел Реј, одустало је у последњем тренутку од учешћа на израелском музичком Фестивалу Метеор под притиским међународне кампање бојкота коју предводе Палестинци.


Одустајање је потресло израелску музичку сцену и претворило овај фестивал који организатори упоређују с Вудстоком у најновије поприште сукоба између Израела и покрета бојкота чији је циљ окончање владавине Израела над Палестинцима.


Организатори бојкота тврде да су постигли успех и да је то одраз растућег противљења политици Владе Израела.


Кампања бојкота БДС покренута је 2005. године и позива уз бојкот на повлачење инвестирања и санкције против израелских компанија, културних институција и универзитета.


Прочитајте још: ЗБОГ КРШЕЊА ЉУДСКИХ ПРАВА: Португалски уметник отказао учешће на фестивалу у Израелу


Активисти теже окончању израелске окупације територија заузетих у рату 1967. године и дискриминације против израелских Арапа.


Уз то позивају на право повратка милиона палестинских избеглица и њихових потомака у домове предака из којих су побегли или су отерани у рату који је избио после стварања Израела 1948. године.


Они се упоређују са антиапартхејд покретом у Јужној Африци. Израел тврди да је циљ заправо делегитимизација и уништење те земље.


И док је утицај на економију Израела скроман, култура и образовање су се показали као лакша мета.


Сваки уметник који планира да наступи у Израелу може да да очекује неку врсту притиска на друштвеним мрежама да одустане.


Америчка глумица Натали Портман, рођена Израелка, и певачица Лорд отказале су појављивање у јеврејској држави у последњим месецима, а Дел Реј се придружила тој листи 31. августа.


Прочитајте још: Источни Јерусалим je престоница Палестине!


Она је на Твитеру објавила да одлаже долазак док не буде могла да наступи и за израелску и палестинску публику.


Певачица номинована за награду Греми није отворено подржала бојкот а Портман је рекла да га не подржава.


Ипак многи други укључујући Аеросмит, Ролингстонсе, Мадону, Џастина Тимберлејка и Џастина Бибера су наступили у Израелу последњих година.


О Метеор фестивалу израелско Министарство за стратегију је рекло да је "само мало" музичара одустало и да су они жртве хушкања и мржњом испуњеног плана покрета бојкота Израела.