ВЕЛИЧАНСТВЕНИМ, првим од два свечана концерта на препуном београдском стадиону Ташмајдан, у четвртак навече је почело обележавање 60 година од оснивања РТС-а.

Уз ансамбле Музичке продукције РТС – Симфонијски оркестар и хор под управом Бојана Суђића, Биг бенд са диригентом Иваном Илићем, дечји хор „Колибри“ и дечји хор РТС, публици су незаборавно вече приредиле поп-рок звезде, као и глумци и уметници из области класичне музике, уз одабран, репрезентативан архивски материјал на видео бимовима. Програм су шармантно водили Драгана Косјерина, Сандра Перовић, Јован Мемедовић и Бранко Веселиновић.

Музика из чувених серија, филмова, реклама била је сјајна увертира за Мањифика који је, уз фантастичан аранжман, отпевао, наравно, „Пукни, зоро“. Глумци Слободан Бода Нинковић и Бранислав Зеремски су као „модерни“ Паја и Јаре на бриљантан начин извели чувену тему из серије „Камионџије“, а природно се надовезао Иван Босиљчић са „А сад адио“ из „Врућег ветра“. Стефан Миленковић, који је од малих ногу виолином прославио нашу земљу у свету, представљен је као „дете РТС-а“, а овације је измамио и други славни маестро свог инструмента, фрулаш Бора Дугић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Бесплатни спектакли на "Ташу"

Кад је овакав јубилеј, пригодно је и подсећање на велику евровизијску победу Марије Шерифивић, те је хор извео чувену „Молитву“, а затим Жељко Јоксимовић медли својих евровизијских хитова, „Није љубав ствар“ и „Лане моје“.

Низале су се сјајне интерпретације Момчила Бајагића Бајаге („Добро јутро, џезери“), Слађане Милошевић („Опрости“), Боре Ђорђевића („Погледај дом свој, анђеле“), Бисере Велетанлић („Златни дан“)... Биг бенд је расплесао публику уз „Qуо вадис самба“, а великани оперских сцена, Јадранка Јовановић, Драгана Радаковић и Бела Маврак извели су чувене арије.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Тозовац: Имам још 30 хитова у које не верују

У завршници одлично конципираног програма главне звезде су били Горан Бреговић, Ален Исламовић и Младен Војичић Тифа, а посебно енотивна је била верзија „Ружице“ коју је певао цео Таш.

За сам крај је разиграно одсвиран „Моравац“, па „Марш на Дрину“. Био је то прави увод за други слављенички концерт који ће протећи у знаку великана народне музике.

БУЈОШЕВИЋ: ПРОЦВЕТАЛИ ЗА ТРИ ГОДИНЕ

Уочи концерта, на платоу испред националне телевизије, у Таковској 10, приређен је пригодан коктел, уз присуство великог броја познатих личности из јавног, политичког и друштвеног живота Србије. Званично им се обратио генерални директор РТС Драган Бујошевић и истакао неколико кључних ствари које су урађене у последње три године:

-Први пут у историји направљена је интернет платформа „РТС планета“. Од суботе први пут креће „плејаут“ дигитално емитовање. Имамо кабловске канале чији садржај представља наша дигитализована архива. Гледаоци оштећеног слуха могу несметано да прате наш информативни и серијски, а ускоро и комплетан програм.

Бујошевић је, између осталог, навео да Јавни сервис сада финансијски много боље стоји него 2014. Истакао је и помак у квалитету серија који је, како каже, подстакао и друге домаће телевизије да делују у том правцу.

Фото: И.МаринковићФото: И.Маринковић