СПЕКТАКУЛАРНИМ плесним перформансом, који је предводио Сергеј Полуњин, једна од водећих светских балетских звезда уз пратњу гудачког оркестра, Алмазијан симфоније и комбинацијом чувених светских хитова, у четвртак увече око 23 часа, свечано је отворен овогодишњи фестивал Егзит на којем ће до недеље, 15. јула на Петроварадинској тврђави на 40 бина и зона да се представе најпопуларнији хитмејкери са свих меридијана.

Са жиле куцалице фестивала, главне бине, најпре су кренули тактови „Бандијере росе“ па је цео “мејн стејџ“ певао „О бела ћао...“ а одмах затим и легендарни хит групе Квин, „Ај вон ту би фри“ да би јединствену мешавину ритмова и арија са свих континената пропраћену плесом од брејкденса до класичног балета, „зачинио“ величанствен и дуготрајан ватромет и овације публике.

Раздрагани фанови фестивала нису штедели грла и дланове а одмах затим су конце у руке преузели одлични, арт поп сензационални „Фивер Реј“ да би журку до врхунца довели амерички хип-хопери Мигоси.

ЗАБРАНА САОБРАЋАЈАУ Подграђу Петроварадинске тврђаве, у којој је иначе у току реновирање и рестаурација фасада старих зграда, на снагу је ступила привремена обустава саобраћаја од 17 часова па до шест часова ујутро. Тако ће бити све време трајања Егзита, осим последњег фестивалског дана, када ће саобраћај бити забрањен у недељу од 17 па до понедељка у 11 часова.
Капије Петроварадинске тврђаве отворене су у четвртак увече у 19 часова а прве посетиоце дочћекао је лагани ритам реге звука са „Венти Вандада позитивног реге стејџа“, чиме је, заправо, почео овогодишњи Егзит.

Прочитајте још - ПОЧИЊЕ “ЕГЗИТ”: Отварање уз Полуњина и ватромет

„Мејн стејџ“ су у 20 часова отвориле домаће снаге, новосадске „Фрајле“ и веселим песмама подгрејале атмосферу за рок кантауторку „Ел Пи“ као сјајну увертиру у церемонију свечаног отварања која је имала све елементе јединственог спектакла.

- Кренуло је, то је најважније. Дошли смо да се забавимо, опустимо и плешемо дан и ноћ- поручила је група младића и девојака из Панчева, Ваљева, Новог Сада... формирана у „воз“.

Иза њих се кретала поворка „Самбансе“, бубњара који негују ритмове кариока са Копакабане, и покрећу шетаче од бине до бине на плес, или бар на корак у жељеном ритму.НА „денс арени“, највећем плесном подијуму на Балкану, ђускало се уз ди џеј Џока, Амелију Ленс, Анастазију Кристенсен... а ноћ на „бини уједињења обележили су концерти Ритма нереда, Гоблина, Севдализе...

Нови Сад је одисао карневалском атмосфером, с обзиром на то да је претрпео „главни удар“ доласка хиљада гостију из иностранства. Процене организатора је да је број туриста у граду премашује цифру од 55.000. Већина њих је смештај потражила у лепо сређеном Егзит кампу на купалишту „Штранд“ а капацитети хостела и већине хотела у граду су попуњени.


ПАРКИНГ ЗА БИЦИКЛЕ

ПОСЕТИОЦЕ је у четвртак увече, прекопута главног улаза на фестивал, Петроварадинску тврђаву, дочекао посебан паркинг плац за бицикле, први пут постављен у историји Егзита.

-Нови Сад је град бициклиста а ми, као организатори фестивала, желимо да нагласимо и одрживе начине доласка на тврђаву, па смо се определили на тај корак- каже Јулија Митровић из Егзит тима.


УЛАЗНИЦЕ

Четвородневне улазнице за фестивал су распродате, док су у продаји четвородневни ВИП Голд пакети. Преостало је још један део дневних улазница. Из Егзит тима упозоравају посетиоце да улазнице не купују на црном тржишту јер се сваке године појаве фалсификати или копије електронских улазница, чији је бар-код неважећи чиме себе излажу непријатном изненађењу на улазу. Само ЕXИТ улазнице купљене у званичној продајној мрежи Гигс Тиx и на фестивалским благајнама на тврђави су једине сигурне.

ЛЕПО ВРЕМЕ

Најпознатији сервиси који се баве метеоролошком прогнозом сагласни су, како потврђују из Егзит тима, да ће од 12. до 15. јула у Новом Саду бити лепо време без падавина, као створено за уживање у наступима највећих музичких звезда током вечери.


ПРЕМИЈЕРКА БРНАБИЋ НА "ЕГЗИТУ"

Премијерка Србије Ана Брнабић дошла је на фестивал "Егзит" који је вечерас почео у Новом Саду.

Премијерка је на 18. "Егзит", званично најбољи европски велики фестивал, стигла у пратњи своје девојке и градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића.
Ана Брнабић у друштву са девојком и Милошем Вучевићем, Фото: Танјуг

Премијерка је са осмехом на лицу пратила шоу кантауторке ЛП, а с времена на време разговарала са посетиоцима који су јој прилазили да би разманили коју реч с њом.