КОМПОЗИТОР Сања Илић и група "Балканика" музику ових простора годинама проносе светом, а њихова следећа станица је Лисабон. Аутор песме "Нова деца", са којом ће нас представљати на 63. "Евросонгу", од 8. до 12. маја, поручује да су потпуно спремни за евровизијски спектакл. Наступају у другом полуфиналу, под бројем 3, и певаће на српском језику. Поред Александра Саше Радуловића (перкусије) и Љубомира Димитријевића (флаута), боје Србије браниће певач Младен Лукић и три сјајна женска вокала - Даница Крстић, Невена Париповић и Ива Банићевић, тек прикључена групи.

Прочитајте још: Сања Илић: Била би катастрофа када бих се у овим годинама бавио намештањима на музичким такмичењима

- Младој и талентованој Иви препустио сам своје место на сцени у Лисабону, јер сам сматрао да нам је за "Песму Евровизије" потребан још један вокал - каже Сања Илић. - Моје појављивање на сцени уопште није потребно, бићу њихова подршка где год се налазио. Ива је у европским блоговима већ постала популарна, а после "Песме Евровизије" биће и овде веома позната. Идеја песме је да спојимо старо и ново, аранжмански ће бити мало измењена, али то други можда неће ни приметити. Никада до сада нашу земљу на "Евросонгу" није представљала песма која има толико српског и балканског у себи, али и модерног.

Прочитајте још: Сања Илић: Имамо одличну песму за Европу

* Ту је и порука о лепшем и бољем свету?

- Желимо да деци, која се рађају паметнија и лепша, помогнемо да изграде бољи свет, када ми већ нисмо успели у оној мери у којој смо мислили да хоћемо. Та нова деца су већ стасала и у односу на наше време су у свему боља.

* Да ли је могуће створити бољи свет када је све мање разума око нас?

- Управо наша песма говори о тој нади у нову децу којој морамо максимално да помогнемо да нам планета не би отишла у суноврат. Та прича одавно постоји у свету, а на многим европским блоговима људи су одушевљени што тако добра прича долази и из Србије.

Екипа „Балканике“ која ће нас представљати у Лисабону


* Са каквим очекивањима идете у Лисабон?

- Урадићемо све што је до нас, а после тога више ништа није у нашој моћи. Када се на велелепној сцени појави Даница у костиму и почне да пева, сигуран сам да ће опчинити публику. Још кад јој се придруже Ива и Невена и на крају запева Младен, биће сјајно. Тактика нам је била да не гурамо песму много пре почетка "Евросонга", јер су се други помало испуцали. Наша прича тек почиње. Био сам 1982. на "Песми Евровизије" са групом "Аске" и песмом "Хало, хало" у Енглеској, затим као уметнички директор "Југовизије" са Екстра Неном у Малмеу, тако да ми је све то познато.

* На чије гласове можемо да рачунамо?

- Пре свега на гласове дијаспоре, јављају се наши људи како би се организовали. Очекујем гласове из Хрватске, Словеније, Црне Горе, Македоније, вероватно ће и наш жири њима дати поене.

* Уз успешну каријеру, откуд жеља да се такмичите на "Евросонгу"?

- Наш продуцентски тим већ годинама размишља о томе. Нисмо искомплексирани, нити смо страховали шта ће се десити ако не тријумфујемо на "Беовизији". Ако има боља песма, нека победи. Били смо сигурни да је композиција добра, а ваљда и наше име нешто значи. И нисмо погрешили!

Био је један коментар после "Беовизије" да увод песме подсећа на део композиције коју сте извели на Сабору трубача у Гучи?

- Немам коментар на такве ствари. Тиме се баве они који су разочарани лошим пласманом. Све је урађено како треба, не постоји ниједна мрља. Чињеница је да подсећа, али то није то. Даница има посебан начин певања и користи сличне украсе у гласу и због тога се то некоме учинило...

* Како видите такмичење за "Песму Евровизије"?

- "Евровизија" је добра прилика, јер тамо добијате техничке услове да се прикажете у пуном сјају. То зависи и од центра који вас шаље, колико ће уложити у вас, јер све много кошта. Да узмете вентилатор потребне су вам силне паре, не дај боже да је реч о некој озбиљнијој пројекцији или специјалним ефектима на сцени.

ВАЖАН И СЦЕНСКИ НАСТУП

НА питање како оцењује конкуренцију на "Песми Евровизије", Илић каже:

- Има добрих песама, али ниједна не одскаче. Мислим да ће сценски наступ бити веома важан, јер данашњи медији нуде невиђене могућности и људи који то гледају навикли су да уз добру песму виде и добар наступ.

ТРИ ЛЕПОТИЦЕ НА СЦЕНИ

ПЕВАЧИЦЕ у групи "Балканика" су врхунски вокали, али и праве лепотице. Даницу су евровизијски фанови прогласили за најлепшу учесницу такмичења, Невена је једне године на избору за мис изабрана за најхаризматичнију девојку, а титулу лепотице може да понесе и Ива.

- Три лепотице на једном месту није случајно, као што ништа у животу није случајно - каже Сања. - Задовољан сам што се тако десило.