ПРИЧА о другарству, срећи, љубави и остварењу младалачких снова 2010. названа је једним именом - "Монтевидео". Те године је публика на биоскопском платну имала прилику да премијерно погледа први део популарне филмске трилогије Драгана Бјелогрлића, преточене у ТВ серију (тренутно на РТС 1 пратимо "Монтевидео, видимо се" радним данима од 20.05), и ужива у призорима којима је обојена. Генерација младих глумаца дала је све од себе да направи велико дело, а време је показало да се њихов труд и те како исплатио. Александар Радојичић, који је Микици Арсенијевићу Балерини "удахнуо" живот, због чега је награђен великом популарношћу, и данас са посебном емоцијом говори о овом делу. Срећан је што је имао прилику да покаже своје глумачке вештине и каријеру гради на чврстим темељима. Јер, таква шанса се не пружа сваки дан.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Александар Радојичић: Судбина је хтела да постанем глумац

- Овај пројекат ће за мене заувек остати посебан. Стварали смо га пет година, упознао сам предивне људе који су ми постали пријатељи, а велика гледаност и данас показује да смо урадили одличан посао. Веома сам поносан на то и са ове тачке гледишта ништа не бих мењао - прича Радојичић. - Проживели смо разне ствари, а било је и мање лепих, напорних и тешких тренутака, јер ипак радимо у Србији, где све мора да буде реализовано на тежи начин. Али, тада смо се осећали безбрижно, ушушкано и знали смо да стварамо нешто велико. Свестан сам да су мале шансе да ми се такво искуство понови и зато могу само да будем захвалан што сам био део "Монтевидеа", који је обележио један период мог живота.

* Надате ли се будућој сарадњи са Драганом Бјелогрлићем?

- Волео бих да радим са Бјелом било кад. Верујем му и знам да ће све урадити са 200 посто својих могућности, а оне су велике, у шта смо се сви уверили. Прија ми рад са њим као редитељем и надам се да ће бити прилике да поново сарађујемо.

* До краја године руско-српски филм "Балканска линија" требало би да се нађе пред гледаоцима. Колико сте поносни на то што учествујете у пројекту који превазилази границе наше земље?

- Немам више 20 година да се задовољавам самом чињеницом да снимам нешто ван матичне државе. Тема филма је веома битна за Србију и чини ми се да овај пројекат има одличне предиспозиције да буде успешан. Ускоро путујем на Крим да снимим своје деонице и врло сам узбуђен због тога. А да бих био поносан морам и да дам све од себе. У овом тренутку сценарио се још разрађује, а ја играм Албанца са Косова, који ради за српску полицију у моментима кад се дешавају напади 1999. Тада одлучује да се бори против тероризма.

* Очекујете ли да вам та улога донесе популарност у Русији?

- Уколико филм буде добар биће и гледан, а то ће ми за почетак донети препознатиљвост. Тешко да на основу једне улоге могу да стекнем велику славу у толикој земљи, али ако сви одрадимо посао како треба пројекат неће остати незапажен. Милош Биковић је прави показатељ да је популарност у другој држави могућа, а то колико се труди да својим колегама отвори врата руске кинематографије је за сваку похвалу. Верујем да ће мени, као и генерацијама које долазе, то пружити веће могућности у свету.

* Видећемо вас и у новој серији "Пет", која ускоро стиже на РТС. Шта вас је привукло да заиграте у њој?

- Рад са редитељем Балшом Ђогом са којим сам сарађивао у "Монтевидеу". Улога није велика, али је занимљива. Некад је боље играти мање роле где можеш да пробаш нешто ново, него бити главни лик и радити све по правилима. Мој Ђоле Прада није ни позитивац ни негативац, већ је на неки начин комичан лик у озбиљној ситуацији.

* Да ли су млади глумци данас у прилици да бирају улоге?

- Све је теже ако желиш да живиш од овог посла. Није ми било лако кад сам почињао, али ни тада нисам све прихватао, као што то не чиним ни данас. Глумац мора да одбије оне у којима се не проналази, а за мене је то свака неинспиративна рола.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Александар Радојичић прославио 30. рођендан

Она која за тебе представља изазов и пружа ти могућност да "загребеш" у себе је добра улога, односно прилика да је таквом направиш. Јер, и најбољима се деси да омаше. Хонорар је битна ставка, а како има све више глумаца, а недовољно новца, честе су непристојне понуде. Зато увек мораш да будеш рационалан, и ако једном прихватиш да радиш испод цене тешко ћеш се вратити на старо.

* "Патуљци са насловних страна" селе се из биоскопа на мале екране. Како сте се осећали у кожи Бобе Фурије?

- То је нешто другачије од свега што сам досад радио, а реакције пријатеља кад су ме угледали у телу певача биле су позитивне. Тражио сам мотив да га оправдам да бих могао да га играм, што и није било тако тешко јер смо заиста окружени људима који би дали све за популарност и новац. Ипак, треба да имамо разумевања за њих, јер нису они највећи кривци за то што су главна тема у друштву. Људи са таквим судбинама и размишљањима је увек било, али нису "красили" насловне стране. Ако се у новинама појављују они који то заиста заслужују, јер раде нешто квалитетно, то ће бити мотивација и другима да се потруде у животу како би били препознатљиви, ако им је то главни циљ. Важно је да правимо филмове који ће критиковати савремено друштво и уперити прстом у проблеме. Живимо у времену када се бавимо само собом, заборављамо на праве вредности и препуштамо се ријалитијима не бисмо ли скренули мисли са проблема. А такви садржаји само заглупљују и потребно је да се заједно боримо против њих. Зато сам прихватио ову улогу.

РАДИМ ОНО ШТО ВОЛИМ

МАДА је студирао права и желео да постане адвокат, овај атрактивни младић завирио је дубље у своје срце у коме је писало - глума. Окренуо се сценској уметности, искусио славу и популарност и данас тврди да се не би враћао на старо.

- Али то није зато што много волим што сам популаран - брзо додаје наш саговорник. - Уопште не размишљам о томе и само се трудим да радим оно у чему уживам. Чини ми се да сам одабрао праву ствар, а да ли ћу се целог живота бавити глумом и моћи да живим од тога, нико не зна. Спреман сам на то да ћу можда морати да обављам још неке послове, али зашто да не?! Важно је да се потрудите да радите оно у чему уживате и где ћете тражити више од себе. То је све.