МНОГО прашине подигло се око серијала "Немањићи - рађање краљевине", чију смо пилот-епизоду гледали у новогодишњој ноћи. (пре)Велики број критика одаслан је на њихову адресу, док су се похвале стидљиво провлачиле кроз медије. Онда је наступила пауза у емитовању, која ће бити окончана вечерас. Наставак емитовања серије најављен је на недавно одржаној конференцији за новинаре, у згради РТС. Епилог је следећи: вечерас у 20.05 на РТС 1 поново ће бити приказана прва епизода, док ћемо другу моћи да видимо сутра, у 20.00. У том, недељном термину биће емитовани и сви остали наставци. Серију ће приказати и Алтернативна ТВ из Бањалуке.

Осврнувши се на полемике коју је пилот-епизода изазвала, аутори серије, на челу са сценаристом Горданом Михићем и редитељем Марком Маринковићем, сложни су у ставу да је добро да се о серији говори, као и да јој треба судити тек после гледања неколико епизода. На почетку обраћања, присутнима је, као омаж, приказан снимак неколико секвенци у којима се појављује недавно преминули Небојша Глоговац, који у серији тумачи Вукана Немањића.


Прочитајте још - "НЕМАЊИЋИ" ИЗАЗВАЛИ ЖУЧНУ ПОЛЕМИКУ: Откуд Немањи "бре" и "петља"


Одата је пошта и двојици његових колега, који су преминули пре почетка емитовања серије - Богољубу Митићу и Томи Курузовићу. Затим је уследила компилација продукционо веома богато и високо професионално урађених сцена из прве три епизоде, на основу којих се може закључити да је реч о нечем новом за наше просторе. У пројекат је уложено три милиона, од претходно предвиђених 3.200.000 евра, а појашњено је да је новац за реализацију сакупљен од спонзора и из комерцијалног приноса Јавног сервиса. Дакле, серија није финансирана из "џепова" гледалаца, како је неретко помињано у коментарима.


Прочитајте још - ПОСЛЕДЊЕ ЗБОГОМ ХЕРОЈУ ИСТИНЕ: Небојша Глоговац испраћен на вечни починак (ФОТО / ВИДЕО)


Глумац Драган Мићановић изјавио је да му је била част да игра монаха Саву, касније првог српског архиепископа и свеца:

- Ово је била права авантура, пионирски посао за већину нас глумаца, јер смо се први пут срели са епохом на филмском сету.

Гордан Михић истакао је да је у снимање серије уложен велики труд и напор, као и да су имали помоћ историчара.

- Презадовољан сам. У неким стварима екипа је превазишла моја очекивања, јер нисам могао да верујем да ће се на такав начин, с толико дубине и неке епске снаге, пројекат урадити до краја - задовољан је Михић.

Редитељ Маринковић навео је да су успели захваљујући професионалном искуству и енергији, али и личној борби и мотивацији сваког члана екипе.

- Имао сам поштовање према теми, јер се ту срећу и легенда и митологија - истакао је Маринковић.

У улози Стефана Првовенчаног је Војин Ћетковић, који је критике на рачун пилот-епизоде оценио добрим, јер се много људи укључило у полемику о нашој историји.


ЧИЊЕНИЦЕ

СЕРИЈА је снимана на 230 аутентичних локација с 222 глумца и 2.700 статиста и каскадера, а говори о династији која је издејствовала самосталност српске државе и цркве. Стефана Немању тумачи Младен Нелевић, а у осталим улога су Слобода Мићаловић, Миодраг Мики Крстовић, Горан Султановић, Јелена Гавриловић...