СРБИЈА је очекивала да ће "Немањићи - рађање краљевине" бити историјски спектакл. Највећи подухват у историји српске телевизије, наша најважнија серија. Тако је и најављивана. А, онда је у новогодишњој ноћи приказана прва епизода. И лавина је кренула. Задовољни гледаоци и они огорчени, којих је неупоредиво више, "укрстили су копља" на друштвеним мрежама. А, рат се пренео на портале... Равнодушних нема.

Они који су спремни да серији дају шансу кажу да није поштено судити само на основу једне епизоде и да има сцена које величају част и храброст, снагу вере... А, противници поручују: боље да оваква каква је није ни снимана, да је глума неких актера недопустиво лоша, језик непримерен времену у којем се радња дешава, ефекти - скромни...

На званичној фејсбук-страни, серија је у прва два дана после емитовања добила просечну оцену посетилаца 2,8 од максималних 5.

Иначе, серија је настала у режији Марка Маринковића, по сценарију Гордана Михића, а продуцира је РТС. За њу је ангажовано 218 глумаца и 2.700 статиста. Током 12 епизода биће приказано 200 година владавине српске средњовековне династије. Овим пројектом обележава се 800 година од настанка српског краљевства и крунисања Стефана Првовенчаног.

ПРОЧИТАЈТЕ И: "NOVOSTI" NA SNIMANjU "NEMANjIĆA": Stefan Nemanja se "vratio kući"

- Цела екипа и ја знамо да смо учинили све да направимо све што је до нас, уложен је огроман труд, рад, елан - каже, за "Новости", сценариста Гордан Михић.

- Не треба судити само по првој епизоди, има их укупно 12, тек када се све погледа може се рећи какво је дело у питању. Поштујем свачије мишљење и никада се не бих супротстављао томе, јер сваки разуман човек жели да чује шта други мисле. Потпуно је нормално да има замерки. Али, време ће показати ко је у праву, када се погледа цела серија. Знамо шта смо, и са каквим жаром и трудом, урадили. Није мишљење само "Твитер", који не бих ни коментарисао, многи други људи ми се јављају и хвале. Малопре су ме звали из Жупе, кажу да су одушевљени, поздрављају ме на улици, честитају.

Младен Нелевић тумачи Стефана Немању

Младен Нелевић којем је поверен лик Стефана Немање каже да још није имао прилику да погледа прву епизоду:

- Не знам ништа о реакцијама на серију, а нисам је ни гледао јер се није приказивала у Црној Гори. Неки људи су ми честитали. Ако мислите на то што се пише на "Фејсбуку" и слично, то су апсолутне глупости, увек постоје дежурни "пљувачи" који "пљују" све живо.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Start „Nemanjića” i ženskog krimića! (VIDEO)

Глумац Мики Крстовић, који у серији игра Адама, такође, истиче да је погрешно коментарисати и доносити судове на основу прве епизоде.

- Када буде кренула серија, уђе у неки ток, имам информацију да ће то бити отприлике почетком фебруара, нисам сигуран, онда можемо да разговарамо - каже Крстовић. - Треба, ипак, пустити да прође неко време да људи виде у наредним епизодама како се развија прича, па да изнесу мишљење. Површно је доносити закључке после прве епизоде.

Екипа филма

У низу замерки на прву епизоду "Немањића" највише их је изречено на језик којим се у серији говори. Многе од речи које глумци изговарају одомаћиле су се у српском народу и по неколико векова касније. Ту је "бре", које нам је стигло тек са Турцима, користи се и "тата" и "аргумент" и "увалиће нам дебелу византијску принцезу", "Свиђаш ми се. Имаш петљу"... Савремене речи, сматра др Срето Танасић, председник Одбора за стандардизацију српског језика, не приближавају дух времена у коме се радња "Немањића" дешава, те их није требало ни користити.

- Језик тог доба сачуван у документима је црквенословенски и он би данас био тешко разумљив. Али осим црквенословенског, који је имао узвишену употребу, постојао је и разговорни, народни језик, који је за ову сврху примеренији - објашњава др Танасић. - Постоје и сачувани документи на народном језику, што су аутори серије могли да погледају или да се консултују са језичким стручњацима. Добром стилизацијом језика на прави начин може да се дочара прошло време, тако да није добро да се користе речи настале у 19. и 20. веку. Могли су да користе разговорни језик, али који ће мало да "мирише" на старину.

Осим савремених израза, гледаоцима је запарао уши и београдски "нагласак" протагониста серије. И то је, према процени нашег саговорника, непримерено, јер се у Старом Расу, пре више од осам векова, засигурно није тако говорило.

Гордан Михић

РЕДИТЕЉ: ОВО ЈЕ ВЕЛИКА ПРИЧА!

Сматрам да је публика сјајно примила серију, јер ју је гледало два милиона и двеста хиљада људи, у новогодишњем термину у ком су и остале телевизије имале богат програм. Мишљење је позитивно, а такво ће и остати - каже Марко Маринковић, редитељ серије. - Што се тиче реакције друштвених мрежа, треба их ослушнути, али то су, ипак, друштвене мреже. Имам пуно поштовање према њиховим коментарима. То јесу гледоци РТС-а, али велико је питање када гледамо коментаре, имамо ли праву слику свега. Имао сам такве ситуације и на ранијим пројектима, али одлучујућа је перцепција публике, која ме до сада није изневерила.

"Немањићи - рађање краљевине" је велика прича и не може се сагледати само на основу једне епизоде, без обзира на то како се тумачи рад сваког од нас ко је учествовао у њој. Треба стрпљења и воље да се погледа на прави начин.

НАСТАВАК

Да се не збуните - наставак серије, односно друга епизода, биће емитована током фебруара, а не наредне недеље, како смо претпостављали. Из РТС-а су нам овај потез објаснили тиме да су у празничним данима емитовали три прве епизоде серија које ће бити приказане у 2018. години (уз "Немањиће" видели смо и "Пет" и "Комшије"), као неку врсту најаве за њих.

УЛОГЕ

Улога Стефана Немање поверена је Младену Нелевићу, његове супруге Ане Немањић Дубравки Мијатовић; њихове синове Стефана Првовенчаног, Вукана Немањића и Растка Немањића Светог Саву, играју Војин Ћетковић, Небојша Глоговац и Драган Мићановић (тим редоследом); прву српску краљицу, а млетачку принцезу, Ану Дандоло тумачи Слобода Мићаловић.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Sloboda Mićalović: Naučimo lekcije od mudrih predaka!

Иван Карл

ИВАН КАРЛ: МАЧ СА ДВЕ ОШТРИЦЕ

Прва или такозвана пилот-епизода је мач са две оштрице, јер може да наговести и лошу и добру серију и да не буде у праву - истиче Иван Карл, филмски и ТВ уредник. - Исто важи и за тест публику, која може и не мора да буде релевантан узорак. "Твитер" то свакако није, јер као што не добија изборе, тако не може да буде аутентичан репер да ли је нешто квалитетно или не. "Немањићи - рађање краљевине" су са продукционе стране и уложеног буџета веома амбициозан, капиталан пројекат за РТС. Тај део задатка је испуњен јер визуелно серија изгледа добро, са свим костимима, сценографијом и специјалним ефектима. Са те стране има неких недостатака, али прва епизода, није довољна да се донесе коначан суд. Треба сачекати да прође још наставака, па онда причати да ли се, где и како погрешило, јер је реч о важном, националном ТВ пројекту и теми која захтева сву пажњу и концетрацију.

ИСТОРИЈСКЕ ЧИЊЕНИЦЕ

* Око 1085. године рођен Завида, син краља Бранислава и отац српских жупана Тихомира, Мирослава, Страцимира и Немање.

* 1156. Немања добија прву жупу на управу.

* 1162. на позив цара Манојла Првог Комнина, "последњег великог, правог цара Византије", Немања, одлази у његов логор у Нишу. Добија дворску титулу царског сана и жупу Дубочицу око данашњег Лесковца.

* 1165. цар Манојло поставља Тихомира за великог жупана Рашке. Половином године Немања безуспешно покушава да га збаци с власти и бива заточен у Црним пећинама према Расу.

* 1166, после преврата, цар за великог жупана признаје Немању, а он му се обавезује на вазалство. Тихомир бежи у Цариград.

* 1168. битка код Пантине близу Вучитрна између Немање и Тихомира потпомогнутог византијском војском. Немањине снаге су потукле Тихомирову војску, а он се приликом повлачења удавио у Ситници.

* 1173. Немања се придружио Угарској и Светом римском царству против Византије. Рат губе, а цар Манојло долази у Рашку. Немања му се предаје гологлав, босоног, са исцепаном одећом, конопцем око врата и мачем на рукама. Цар га тако одводи у Цариград.

* 1176. цар Манојло враћа Немању на положај великог жупана уз одређене вазалне обавезе према Византији.