ТОКОМ ратних деведесетих српску кинематографију обогатио је играни филм "Нечиста крв", синхронизован и на енглеском језику, као и истоимена ТВ серија. Због мешања тадашње власти, улога Коштане је избачена и никад није направљена потпуна верзија са секвенцама свих ликова. Такође, серија до данас није угледала светлост дана, а у јавности се опет покренуло питање да ли ће гледаоци коначно моћи да на малом екрану виде чувено дело Борисава Станковића.

- Сцене снимљене 1996. садржале су велики број статиста и животиња, којим ниједан пројекат не може да се похвали - рекао је редитељ и сценариста Стојан Стојчић на конференцији за новинаре у среду, одржаној у Удружењу књижевника Србије. - С обзиром на то да је ово српско-бугарски производ, деценију је трајало ослобађање оригиналног негатива из "Бојана филма". Лично сам својим аутомобилом у последњих неколико месеци пренео целокупан материјал из Софије у Београд. Све је спремно за монтажу!

И даље је непознаница на којој телевизији ће се емитовати "Нечиста крв", а као главне "играче" аутор издваја РТС и РТВ. Од емитера зависи и колико ће серија имати епизода.

- За овакав материјал су сви заинтересовани. Неправда је да млади данас гледају формате из којих ништа не могу да науче, а да један Бора Станковић чека. Ова серија покрива комплетну литературу српског писца - од "Божјих људи", "Ташане", "Јовче", до "Нечисте крви" - каже Стојчић.

ЕНИО ОДУШЕВЉЕН ЦЕЦОМ

ПОЗНАТИ италијнаски композитор Енио Мориконе написао је музику за пројекат "Нечиста крв" и био одушевљен певачицом Светланом Цецом Ражнатовић, тада Величковић, којој је припала улога Коштане.

- Мада су главне роле тумачили Љуба Тадић, Раде Шербеџија и Неда Арнерић, млада фолк звезда привукла је пажњу јавности. Ни Мориконе није остао имун на Цецин глас и емоцију. Баш му се допала - прича монтажер Бранислав Милошевић.

Он је рекао да су се због лепе певачице и јавили први проблеми. Њен супруг Жељко Ражнатовић забранио је приказивање сцена у којима је актер највећа балканска звезда, а само део снимљеног материјала гледаоци су видели 2011. у серији "Тајна нечисте крви" на ТВ Хепи.