ШЕСТ је сати изјутра. Ноћ још влада над маглом окованим Прагом, на чија пригушена светла нам пуца поглед с пространих, блатњавих ливада изнад филмског "Барандов студија". Пут нас је пре тачно годину дана довео овде као једину новинарску екипу из Србије, са још двадесетак новинара из целог света, на снимање нове игране серије Хистори канала "Пад витеза", о темпларима, која ће се код нас од 8. децембра (петком у 20.00) премијерно емитовати на ХБО. Реч је о најишчекиванијем овогодишњем високобуџетном историјском ТВ спектаклу од десет епизода, за који се верује да ће по квалитету стати раме уз раме са "Игром престола".

Облачно је и неподношљиво хладно. Не знамо како је у Сибиру, али колегиница из Санкт Петербурга каже да је превише ледено и за њен степен издржљивости. Сви цвокоћемо. Зимогрожљивој екипи из Мексика, забунданој девојци и мршавом младићу, једва да и очи видимо. Тешка срца вадимо руке из полутоплих џепова капута како бисмо на мобилном телефону проверили спољну температуру. Телефон каже: минус осам.

- Телефон вам говори истину, али за температуру у Прагу. Код нас је тренутно минус 12, а због хладног ветра, субјективни осећај је минус 17. Ако вам је за утеху, наши глумци већ два дана по оваквом времену снимају летње сцене. Препоручујем вам да се пред њима не жалите на хладноћу - открива нам симпатична девојка из организације, задужена да нас спроведе до белог шатора. Тамо нас, обећава, чекају грејалице и топли напици. А кад нам се прсти довољно откраве да бисмо укључили диктафон, и разговори са "витезовима".

У огромном шатору примећујемо амбијент шумадијских свадби. Ред дрвених клупа без наслона, ред столова прекривених мушемама. На њима махом седе епизодни глумци и статисти одевени у униформе витеза. Једни доручкују, други опружени спавају на клупама... Снимања овде трају непрекидно.

И дању и ноћу, тако да сваку паузу користе за преко потребан сан. Пажњу нам је привукао један преморени витез, како спава с главом наслоњеном на изврнуту шољу од кафе. Нисмо могли а да се не нашалимо да је овај витез заиста пао у зору. У предњем челу, где би обично на српским сеоским свадбама седели младенци, чека нас велики шведски сто. Ипак, поред мноштва слатких и сланих ђаконија, ненаспавани и промрзли стајемо у ред пред апарат за кафу. У том тренутку, дубоки мушки глас нам одвраћа пажњу:

- Извините на сметњи, ви сте новинар, одакле долазите? - упитао нас је глумац Симон Мерелс, један од главних јунака серије. За разлику од колега за столовима, звезда "Вукодлака" (2010) још није оденула витешку униформу. Након што смо му одговорили да долазимо "с плус десет" из Србије и да смо жељни кофеина, Симон нам препоручује да узмемо дуплу дозу чаја.

- Шоља кафе има 40 грама кофеина, а чаја 20. Сипајте дуплу дозу зеленог чаја. Осим што ћете прогледати, утоплићете се - убеђује нас наочити Британац, који нам је касније током разговора открио да је залуђеник за здрав начин живота и исхране, о чему ћете читати у неком од наредних бројева "ТВ новости".

Онда су уследили интервјуи са главним јунацима серије, са којима смо дочекали ноћ. Из продукције нас позивају да обиђемо сет. Неколико стотина метара од беле шатре затичемо мали средњовековни град, који за потребе снимања "глуми" Париз. У пречнику од пола километра налазе се двоспратне кућице од опеке и прућа, раздвојене блатњавим уличицама, као и градски трг и пијаца, коју су баш тог дана опустошили разбојници из серије. Ту је такође велелепни дворац француског краља Филипа и древни храм темплара. Све изгледа уверљиво, као да ће из тих објеката пред нас да изађу мештани успаваног градића. Међутим, унутрашњост макета је празна. У продукцији нам кажу да се сцене ентеријера снимају у студију.

- Сет је изгледао масивније, али у пожару, који нас је летос задесио, изгорела је скоро цела сценографија. Штета је процењена на четири и по милиона долара. Само мали део средњовековног града успели смо да спасемо. Спаљена је комплетна сценографија из серије "Борџије", коју смо намеравали да користимо. Морали смо све изнова да градимо, зато је и каснила производња серије - откривају нам у продукцији.

Хладан ветар испраћа нас из "Барандовог студија" у топли хотел, где сабирамо утиске о тежини, али и о лепоти глумачког позива, и поредећи га с нама најблискијом, новинарском корицом хлеба, закључујемо да велике разлике нема. У оба случаја, важан је резултат. Он оправдава све оне муке - "иза кулиса".

БИТКА ЗА СВЕТИ ГРАЛ

ПРЕМА сценарију ауторског двојца Дона Хандфилда и Ричарда Рејнера, серија "Пад витеза" одвија се у средњем веку, а радња почиње после опсаде града Акра, последњег упоришта у Светој земљи, и губитка Светог грала. Пратимо чланове моћне и богате организације како покушавају да открију где се налази чувена чаша из које је пио Исус током Тајне вечере. Групу која је послата да пронађе Свети грал предводи чувени темплар Лендри (Том Кален, јунак серије "Даунтонска опатија"). Падрајк Делани из "Тјудорових" игра Гавејна, највећег мачевалца из реда темплара, док звезда "Спартака" Симон Мерелс тумачи храброг и лојалног Тенкрида. Серија се бави и сукобом темплара са француским краљем Филипом Четвртим, који их је похапсио и брутално мучио све до смрти.