ПУБЛИКА је вечно жељна домаћих остварења. Готово сви телевизијски серијали рађени у српској продукцији по правилу су гледани, јер смо знатижељни да видимо како наши играни сународници живе своје животе, уз све оне мале и велике ствари које их чине. Сценариста и аутор најгледанијег играног ТВ серијског програма на простору Србије, Радош Бајић, решио је да нас поново обрадује - данас е почело снимање његовог најновијег пројекта "Шифра Деспот", у копродукцији ТВ Пинк и Контраст студиоса.

Реч је о амбициозној серији од 60 четрдесетминутних епизода, чије ће приказивање почети у фебруару 2018. године - премијерно у најгледанијем термину на програмима ТВ Пинк, као и широм региона. По одредници, серија је елегична социјална комедија нарави и менталитета, смештена у амбијент метрополе, али и у аутентична српска предграђа, варошице, градове, села, засеоке...

Прочитајте још: Радош и Недељко Бајић: Породична слога је кључ успеха

Откуда баш назив "Шифра Деспот"? Па, главни јунак серије је Деспот Деспотовић (Ђорђе Марковић), помало неспретан талентовани компјутерски програмер срећне руке, чије догодовштине ћемо пратити све време.


Јунаци серије

Како то код Бајића обично бива, сви протагонисти имају, понекад заборављена, српска имена, као својеврсни чувари традиције. Тако је Деспотов отац Живота (Радослав Миленковић), пензионисани потпуковник, а мајка Руменка (Бранка Шелић), кондуктерка у инвалидској пензији. Према речима аутора, серија ће у тематском, визуелном и социјалном смислу одсликати време у ком живимо.

Прочитајте још: Мускетари са Прве

Настојање главног лика да преживи и да обезбеди сопствену егзистенцију као једини запослени у својој софтверској кући Despot & Co, у свакој од епизода водиће њега и гледаоце на најразличитије локације и у социјалне средине. Од фарме ћурака, фитнес центра, болнице, фабрике, адвокатске канцеларије, невладине организације, преко политичке партије, старачког дома, спортског клуба и кладионице, до банке, школе плеса, модног салона. То представља занимљив драматуршки и сценаристички оквир за развој комедиографских односа, али и друштвено одговорних тема. Дакле - ред забаве, ред опоре збиље.

Пројекту свакако додаје на тежини то што ће се, уз Радоша Бајића, режије латити и Дејан Зечевић, док су сарадници на сценарију драматуршкиња Маја Тодоровић и редитељ Милан Коњевић. Кадрови "Шифре Деспот" биће снимани у Београду, Смедеревској Планаци, Врњачкој Бањи, Иригу, Шапцу и другим градовима и селима широм Србије.

ГЛУМАЧКА ПОДЕЛА

ВИШЕ од 150 глумаца заиграће у серији "Шифра Деспот", а, уз значајна и афирмисана имена, видећемо и младе таленте, као и дебитанте. Уз поменутог Марковића, Миленковића и Шелићеву, неки од чланова овог великог ТВ тима су: Љиљана Стјепановић, Тамара Крцуновић, Олга Одановић, Радош Бајић, Михајло Јанкетић, Лидија Вукићевић, Бранислав Лечић, Катарина Гојковић, Дубравко Јовановић, Маријана Мићић, Софија Рајовић, Ива Штрљић, Иван Босиљчић, Недељко Бајић, Сузана Манчић, Даница Максимовић, Зинаида Дедакин, Нела Михаиловић, Милан Калинић, Исидора Минић, Нада Мацанковић...