КОМПОЗИТОРИ Жарко Петровић и Радослав Граић рођени су 1932. године, али не истог дана. Ипак, то им није сметало да заједно прославе 85. рођендан у Удружењу композитора Србије у Београду. Асоцијација композитора је тим поводом двојици својих истакнутих чланова пре неколико дана уприличила коктел. Слављу су присуствовале Граићеве и Петровићеве колеге и пријатељи, Даринка Матић Маровић, Жарко Данчуо, Зоран Христић, Зоран Симјановић, који је тог дана прославио 71. рођедан, и многи други.

Рођендански коктел није могао да прође без песама прослављених уметника. На један од највећих хитова композитора и књижевника Жарка Петровића, "Све моје јесени су тужне", подсетио је Данчуо, али су окупљени уживали и у Граићевом ремек-делу, једној од најлепших народних песама "Мито бекријо". Слављеници су један другом пожелели добро здравље и дуг живот. Осим што су колеге и пријатељи, Жарко и Граја су и комшије. Живе у близини Каленић пијаце, где се понекад уз кафу присећају лепших времена. Ипак, године нису утицале на њихову креативност, па су и данас врло активни. Радослав ће ускоро објавити троструку компилацију најлепших дечјих песама, међу којима су "Вуче, вуче бубо лења", "Лако је пруту" и "Математика", док Жарку ускоро излази књига.

КАРИЈЕРА

КОМПОЗИТОР, књижевник и музиколог Жарко Петровић ствара више од пола века. Компоновао је музику за филмове, балетске и позоришне представе, забавну музику, романсе, шлагере и џез. Писао је за Душана Јакшића, Ђорђа Марјановића, Микија Јевремовића и друге. Поколења је задужио и збирком "Тамо далеко - солунске песме".

АУТОР ХИТОВА ЗА ДЕЦУ И ОДРАСЛЕ

КОМПОЗИТОР Радослав Граић аутор је многих хитова за децу и одрасле. Сарађивао је с највећим југословенским музичким звездама Арсеном Дедићем, Ђорђем Марјановићем, а за Василију Радојчић је својевремено компоновао песму у духу врањског мелоса "Мито, бекријо", с којом је певачица на "Београдском сабору" добила главну награду. Прославиле су га и песме "Жубор вода жуборила", "Долетеће бели голуб", "Хеј крчмарице"...