БИОГРАФИЈА овог новозеландског глумца најбоље сведочи о његовом квалитету. Од акционих остварења, преко емотивних драма и историјских епова религиозне тематике, до последњег у низу, потресног психолошког ремек-дела "Црни коњ", у којем глуми бившег новозеландског велемајстора у шаху са биполарним поремећајем, Клиф Кертис (48) један је од најбољих карактерних глумаца своје генерације. Мада га на улици, чешће него његовим правим, називају именима ликова које је глумио, па је, како признаје, било и оних који су за њим викали "Исусе, јеси ли то ти?", публика Кертиса тренутно ословљава по роли Тревиса у популарној серији "Страх окруженог мртвима" (понедељком у 22.00 на каналу AMC). У ексклузивном разговору за "ТВ новости" открива шта је то што Тревиса издваја у односу на све друге његове улоге, и због чега не би волео да се икада препозна у овом јунаку.

- То би значило да је стигао крај света - духовито започиње разговор о Тревису, додајући да изразито поштује све његове карактерне одлике, али свестан је да је у "Страху окруженог мртвима" човек који се одрекао себе. - Он строго верује у добро и зло, и има снажна морална начела, али у свету апокалипсе она више не важе. Једино правило је: "Убиј да би преживео". И то је нешто са чиме мој јунак мора да се помири.

* Са којим изазовима се борите на крају друге сезоне?

- Породице се распадају, везе међу нама су све горе. Морамо да се боримо за најближе да бисмо очували оно што је најважније, а то је љубав. Тревис покушава да нађе сина, и то је његова највећа преокупација. Стално размишља о томе како да успе у свом плану. За то време Ник и Медисон настоје да пронађу себе у новонасталој ситуацији. Сви се боре за трунку реда у потпуном хаосу, и депримира их то што не успевају да је пронађу. О инфициранима тренутно нико и не размишља. Здрави су у проблему.

* Шта је то што Тревиса држи "на курсу", и спасава га од лудила?

- Кад је реч о његовој менталној моћи, он је попут стене. Хладан је, сурово рационалан, и уме да господари емоцијама. Без сумње, тако ће бити све док има јасан циљ у животу, а то је да пронађе сина. Без тог "курса" верујем да би брзо попустио. Још једна ствар која га држи при здравом разуму је и његова вера у човечанство и хуманост. Истински верује у снагу љубави, и да ће она на крају победити чак и апокалипсу.

* Какав је осећај живети у свету осуђеном на пропаст?

- Није баш пријатно бити стално прогоњен и страховати да склопиш очи бар на секунд. Никад не знаш шта ће те сачекати кад га отвориш. Било да је реч о зомбијима, пљачкашима, или људима спремним да на било који начин угрозе твој живот, верујем да је тај осећај неизвесности нешто најгоре што може задесити човека. Одузети некоме мир најгора је казна.

* Јесте ли успели да се повежете са ликом који глумите? Имате ли неких додирних тачака?

- Осим у том моралном погледу, баш и не. Ретко ми се догађа, али чини ми се да још нисам успео да се препознам у Тревису. Нисам се везао за његов лик. Верујем да ће доћи до тога како серија буде одмицала, али претпостављам да је разлог томе специфична природа улоге. Још нисам имао прилику да браним најближе од краја света, али вероватно бих реаговао као Тревис. То су ти крајњи случајеви који вам не остављају превише избора. Мораш да се бориш за оне који ти нешто значе.

* У чему је тајна успеха "Страха окруженог мртвима"?

- Имам две теорије о томе. Прво, најочигледније што људе забавља у серији јесте акција. Увек је занимљиво погледати серију са зомбијима, преживелима који покушавају да спасу живу главу, а уз све то "Страх" нуди и дозу голицљиве анализе на личном нивоу у стилу: "Шта би било кад би било". Друго, мислим да је универзална магија код оваквих пројеката то што људе привлачи идеја о потпуној анархији. Како би изгледао живот без икаквих обавеза - без новца, рачуна, посла, друштвених стега. Мада целог живота живимо у организованом систему, у људској природи је слобода. А апокалипса је нуди, и то на најгори начин.

* Који је ваш највећи страх?

- Хм... Изненадили сте ме. Односно, сад изненађујем себе. Покушавам да дефинишем чега се то плашим, али не успевам да се сетим било чега. Изгледа да немам највећи страх. Све што ми се чини да би било најгоре да ми се догоди брзо успем да савладам логиком, и пронађем решење како да тај страх отклоним. Жао ми је што ћу вас разочарати, али не плашим се ничега. Све се преживи.


"СТРАХ" НИЈЕ САН!

КАКО вам се чини идеја да је радња серије у ствари само сан једног од јунака и да ће сав хорор нестати кад се он пробуди?

- То звучи занимљиво. Даје баш много тема за размишљање, Ипак, мало је вероватно. Превише је животних прича и ликова уплетено у нешто што је обичан сан. Ако бих морао да погађам чији би то сан био, онда бих се кладио на Ника или Медисон. То би био сјајан расплет приче. Али открићу вам одмах - "Страх" није сан.