КОМПОЗИТОР и вођа оркестра "Јужни ветар" Миодраг М. Илић, познатији као Миле Бас, добио је у Привредном суду у Београду спор против александровачке куће "Дискос". Првостепеном пресудом је потврђено да је Миле Бас власник снимака (фонограма) на којима су забележени турбо-фолк хитови Драгане Мирковић, Милета Китића, Шемсе Суљаковић, Синана Сакића, Кемала Маловчића... После Душана Којића Које из "Дисциплине кичме", који је повратио своја фонограмска права од ПГП РТС, ово је други случај да је суд по Закону о ауторским и сродним правима пресудио у корист оригиналног произвођача фонограма.

- Најзад ми је враћено оно што ми припада, "Дискос" је годинама паразитирао на мом власништву. Много колега има исти проблем, јер су им издавачи без основа присвојили права на фонограме - рекао је Миле Бас, један од оснивача Друштва произвођача фонограма "Матрица".

Председник "Матрице" Слободан Нешовић презадовољан је што је српско правосуђе почело да показује разумевање за комплексну материју ауторских и сродних права и доноси одлуке у складу са законом.

Упркос великом отпору медија и средине у којој је створен, "Јужни ветар" је срушио све постојеће стандарде на естради и у дискографији. Највећи хитови ("Издали ме пријатељи", "Реци све жеље", "Руже цветају само у песмама", "Коцкар"...) и највећи тиражи, као и најпосећенији концерти, везани су за "Јужни ветар" и Милета Баса, што га чини најуспешнијим композитором свих времена на Балкану.