ОД аутора најгледанијег ТВ програма на нашим просторима, редитеља и сценаристе Радоша Бајића, овог пролећа у биоскопе, под медијским спонзорством "Вечерњих новости", стиже филм "Браћа по бабине линије". Реч је о комедији нарави и менталитета, којој ће у сусрет, како се аутори надају, кренути милиони поштовалаца које су мештани живописног села Петловац освојили у култној серији "Село гори, а баба се чешља".

У атрактивној драматуршкој поставци и монтажи "Браћа" нам дочаравају судар два света. Традиционалног и народског, који пркоси глобализацији и од којег по сваку цену желимо да побегнемо, и оног увезеног, савременог, такозваног модерног света опсене и лаких пара, наметнутог као нови културни и цивилизацијски вредносни репер и тренд.

- Жеља нам је да релаксирамо и насмејемо гледаоце до суза, а истовремено заузмемо став и пошаљемо им одговорну друштвену поруку - каже за "Новости" Радош Бајић.

Да би у томе успео, аутор "Бабе" је своје јунаке изместио из добро познатог сеоског амбијента у непознате околности и ситуације. Дао им је наду да могу преко ноћи остварити снове, уз услов - да се одрекну сами себе. Чувеним Петловчанима Радашину и Милашину (Радош Бајић и Милорад Мандић Манда), које на почетку филма затичемо у "нормалном агрегатном стању свађе без икаквог разлога", једног дана стиже идентично писмо. Вођени сном о лепшем животу, сходно инструкцијама које су добили у писму, крећу из Петловца на пут. Само они знају куда. Уместо да стигну до Београда, где их чека далеки рођак из Аустралије, Радашин ће залутати с тајанственом плавушом (Јелена Гавриловић) у горостасним планинама у којима ричу медведи. Милашин ће, уместо да се пре Радашина домогне "блага", заглавити у селу Враново, на планини Соколовица, с које пуца видик на зону безбедности, где албански дронови свакодневно извиђају оно мало Срба који су ту остали. Тако њихово путешествије ка бољем сутра постаје пут до бескраја.

У овој авантури придружиће им се и радознали Петловчани - Радојка (Љиљана Стјепановић), Златана (Олга Одановић) и син Драган (Ненад Окановић). Игром случаја, вођени различитим циљевима, у неком моменту на једном месту се окупљају сви, уједињени пред питањем: "Где су браћа по бабине линије!?"

Премијера филма одржаће се 16. марта, у 20.30, у Сава центру. После свечане пројекције у Новом Саду, заказане сутрадан у биоскопу "Арена Синеплекс", премијере ће бити одржане у свим већим градовима широм Србије и региона, где ће публика имати прилику да поздрави глумце и ауторе пројекта.