ЛОС АНЂЕЛЕС - Џорџ Клуни, једна од највећих америчких филмских звезда, оценио је да мањине нису довољно заступљене у Холивуду и истакао да је Академија филмске науке и уметности пре десетак година радила много бољи посао.

Клуни је реаговао само дан пошто су режисер Спајк Ли и глумица Џада Пинкет Смит објавили да ће бојкотовати доделу Оскара јер међу номинованим глумцима нема афроамериканаца.

Лист Вариетy констатовао је да другу годину заредом црних глумаца нема међу номинованим ни у једној категорији, што је почело изазивати полемике у Сједињеним Државама.

Глумци Морган Фримен и Џејми Фокс освојили су глумачке Оскаре 2005. године, а Каталина Сандино Морено, Дон Чидл и Софи Оконедо били су међу номинованима.

Према речима Клунију, проблем није само у 6.000 чланова америчке Академије филмске науке и уметности, који су већином старији бели мушкарци, него и у томе што се снима мали број филмова у којима представници мањина имају важније улоге.

Какве они имају опције на филму? Посебно у квалитетним филмовима, упитао је Клуни.

Мислим да афроамериканци имају свако право да кажу да их Холивуд не представља довољно, рекао је Клуни и додао да је ситуација са хиспано глумцима још гора.

За њих мора бити више прилика него што их има данас. Морамо боље од тога. Били смо на бољем од тога, поручио је Клуни.