ПОБЕДНИЦИ прве и друге сезоне "Првог гласа Србије" Давор Јовановић и Мирна Радуловић поднели су тужбу против Прве телевизије због неиспуњених обавеза после тријумфа у овом музичком такмичењу. На конференцији у "Медија центру" у Београду, у присуству својих адвоката, Мирна и Давор нису желели да открију детаље уговора и тужбе, истакавши да траже само оно што им је јавно обећано. А обећан им је ексклузивни уговор за "Прву рекордс", албум, комплетна промотивна кампања на Првој телевизији и другим медијима.

- Одлучили смо да се на овај начин обратимо српској јавности и укажемо на неправду која нам је учињена - рекао је Давор Јовановић, који је 2011. тријумфовао у првој сезони "Првог гласа Србије". - Желимо да говоримо о мрачној страни шоу бизниса у Србији, а не о блештавој и гламурозној, коју, нажалост, јавност једино може да види на телевизији. Као млад човек на почетку животног и професионалног пута доживео сам у једном тренутку, бар сам тако мислио, остварење сна. Гласовима грађана Србије, региона и дијаспоре, убедљиво сам изабран за победника "Првог гласа Србије". Тада сам мислио да ми је пружена велика прилика и да ће даље све зависити од мене. Али, од моје награде, која је договорена уговором са ТВ Првом, није било ништа. ТВ Прва је добила шоу, високе рејтинге, гледаност, гласаче који су путем порука гласали за своје кандидате. Мирна и ја више не желимо да чекамо, већ да покушамо да права остваримо законским путем.

На питање "Новости" да ли је реч о новчаној награди и уколико јесте, колико она износи, Даворов адвокат Горан Драганић је рекао:

- Не желимо да износимо никакве елементе уговора, већ да подсетимо ТВ Прву шта је награда, а она то добро зна. Ово је обраћање грађанима Србије који су гласали и јавно обавештени од стране ТВ Прва да победник добија награду у вредности од 100.000 евра. Грађани Србије су као трећа и најважнија страна, својим гласовима два месеца у живом програму бирали и на крају изабрали да Давор и Мирна буду победници "Првог гласа Србије". Питам, како се зове појава када неко јавно организује музичко такмичење, јавно обећа награду, позове спонзоре и сви остваре своје интересе, осим победника? Надам се да ће одговор дати надлежни органи.

Мирна и Давор су саопштили да су раскинули уговор са Првом телевизијом, а Радуловићева је такође истакла да се осећа понижено и искоришћено.

- Надала сам се да ћу добити награду коју сам освојила трудом - истакла је Мирна, победница друге сезоне "Првог гласа Србије". - Више од две године слушам обећања да ћу добити награду, да ће бити турнеја и наступа. На све могуће начине смо покушали да добијемо оно што нам припада. Готово две године нисам радила, јер сам се трудила да испоштујем сваку ставку у уговору.

Давор је нагласио да не жели никакав други вид награде, осим новчане:

- Немамо никакву својину, нити сталан посао који би нам доносио дневне приходе. Немамо пара да финансирамо трошкове суда који су изузетно велики. Желимо финансијски износ који нам је јавно обећан, не желимо никакав други вид награде, нити било какву сарадњу са Првом. Неколико пута смо им се обратили за вансудско поравнање, али смо наилазили на потпуну незаинтересованост са њихове стране.


ТВ ПРВА: ИЗВРШИЛИ СМО СВЕ ОБАВЕЗЕ

ПОВОДОМ тужбе коју су поднели Давор и Мирна, саопштењем се огласила и ТВ Прва:

- У претходном периоду пружили смо Мирни и Давору пуну медијску подршку. Захваљујући томе, али и свакако неспорном таленту и залагању, изашли су из сфере анонимности и доживели промоцију и препознатљивост у Србији и региону. Током такмичења, као и након његовог завршетка, Прва ТВ је уложила значајна средства и ресурсе у ове младе уметнике, извршила све своје обавезе и обезбедила им медијски простор и славу којима су се засигурно надали. Чињеница да Мирна и Давор након "Првог гласа Србије" нису остварили музичку каријеру какву су очекивали, не може бити грешка Прве ТВ јер ми нисмо, нити можемо сносити одговорност за било чији неуспех или неиспуњене снове. Гаранција успеха у свету музике једноставно не постоји. Можда ће Мирна и Давор једног дана више ценити победу у "Првом гласу Србије".