ВАТРЕНА Коштана, некрунисана краљица ромске песме, јужњачког ритма, певачица народне музике незаборавног гласа Уснија Реџепова, сахрањена је у недељу у подне на гробљу Бутел у њеном родном Скопљу. На последњи, скромни и тихи испраћај, дошли су само њени најближи - неутешни брат Решко, снаха Емира, родбина из Скопља, певачице Есма Реџепова, Васка Јанковска...

После опраштања родбине, пријатеља и другова из детињства, крај ковчега испред капеле, где се пред полазак поворке спонтано проломио аплауз, Уснија је сахрањена на мусламанском делу скопског гробља Бутел, на парцели где почивају њени најближи. То је била њена последња жеља, мада је, како веле њени, "толико била везана за Београд, одакле је достојанствено испраћена у Скопље".

Сахрањена је, скромно, тихо, уз верски обред, последњу молитву и опроштајно слово имама Али Берата из Амди-пашине џамије из оближњег ромског насеља Шуто Оризари у Скопљу.

- Оставила нам је Уснија аманет да је памтимо по песми, лепоти, радости, без суза, чинећи само добро, мада смо толико тога прогурали у животу тегобног, болног све до њених последњих дана и тешке патње - тихо је говорио њен брат Решко.

На последњем испраћају Усније, није било њених колега из Македоније, није било опроштајних обраћања, ни једне једине речи последњег поздрава. Од званичника на погреб је једино стигао Неџад Мустафа, министар без портфеља у Влади Македоније из редова Ромске странке.

- Сви смо тужни, саосећамо са њеном родбином, најближима, али остаће њена њена песма, непоновљива харизма, незабораван лик, ведрина, стас и глас прекрасне жене и доброг човека, великог хуманисте, какав се више неће родити - истакла је Васка Јанковска која је, широм света пронела ромску песму са оркестром Горана Бреговића.

- Колики је траг оставила у култури, песми и хуманитарним ангажманом тешко је описати.

Заслужила је, како је рекла, да јој се на последњем испраћају једним цветом поклони и неко од званичника из ресора културе.