КОМПОЗИЦИЈОМ "Свилен конац", у извођењу Народног оркестра РТС, у среду је у Каменој сали Радио Београда најављен 21. музички фестивал "Царевчеви дани", под медијским покровитељством "Вечерњих новости". Манифестација у част родоначелника српске народне музике Властимира Павловића Царевца, од 14. до 17. јула у Великом Градишту, биће у знаку три јубилеја - 120 година од његовог рођења, пола века од смрти и 80 година Народног орекстра РТС, на чијем је челу од оснивања, па све до одласка са животне сцене, био Царевац. На програму су изложба градиштанских сликара, традиционални концерт "Мокрањац - Царевцу", фолклорна свечаност "Свилен конац" у родном месту композитора, као и пројекција филмова о њему. Такмичење певача заказано је за трећи дан, а такмичење виолиниста је последњег фестивалског дана.

- Вратили смо такмичење вокалних солиста и фестивал ове године траје дан дуже - истакао је председник Општине Велико Градиште Драган Милић. - Подигли смо спомен-плочу на Царевчевој родној кући, основали Културни центар и фондацију посвећену овом уметнику и донели одлуку да шеталиште у граду носи име Властимира Павловића Царевца.

Председник уметничког савета фестивала пијаниста Никола Рацков истакао је да је од оснивања фестивала фокус на виолинистима.

- Неки лауреати стигли су до Народног оркестра РТС, а изнедрили смо и вокалне солисте који су сада искусни радио певачи-казао је Рацков. Најважнији споменик Царевцу био би очување 2.500 минута његове музике, која се налази у фонотеци Радио Београда.