АНТИГЛОБАЛИСТА, друштвени активиста, светски путник, анархиста по убеђењу, анти Боно Вокс и грађанин садашњице, француско-шпански музичар Ману Чао (54), наступиће 11. јула са бендом "Ла вентура" на главној бини "Егзита"! Омалени Хозе Мануел Томас Артур Чао, жилавих руку, враћа се по други пут на Петроварадинску тврђаву, где је пре седам година одржао по многима најбољи и најдужи концерт на "Егзиту", који 35.000 посетилаца памти по скоро застрашујућем нивоу адреналина. Сада долази на прославу 15. рођендана новосадског фестивала, а у бенду су осим њега и гитариста са хиљаду руку Мађид Фахем, феноменални басиста Гамбит, бубњар Гарбансито и два дувача. Ово је Мануов пети долазак у Србију - 2002. свирао је на стадиону Ташмајдан, 2008. на "Егзиту", 2011. у "Спенсу" и пре две године у новобеоградској Хали спортова.

Револуционарно продоран и подједнако мирољубив, Ману Чао слови за једног од најутицајнијих светских музичара. На његов карактеристични звук утицали су панк рокери "Клеш", "Џем" или "Доктор Филгуд", а песме му карактеришу бескомпромисни стихови, због чега је признат као глас слободарских генерација и мислећих људи који не прихватају диктат глобалне политике и све већег отуђења савременог света. Ману пева на седам језика - француском, шпанском, енглеском, италијанском, арапском, португалском и волофу (говори се у Сенегалу, Гамбији и Мауританији), а текстови његових песама критикују политику и говоре о љубави, животу у гету, слободи мишљења...

Још док је са братом Антоаном водио групу "Мано негра", наступао је у Африци, на бини саграђеној на палуби брода којим су путовали на турнеју. На турнеји кроз руралне делове Колумбије бина му је била воз "Лед експрес" у ком је путовао. Често га пореде са Бобом Марлијем, а Ману скромно примећује да је Марли прва дивизија, а он, тек, трећа. Велики је пријатељ Емира Кустурице, којег је 2006. посетио у Дрвенграду, а Мануова песма "La vida tombola" ("Живот као томбола") о Дијегу Марадони, нашла се у Кустином филму о највећем аргентинском фудбалеру свих времена. Кустурица је у Буенос Ајресу режирао Мануов спот "Rainin' in paradise" и накратко се појављује у њему у црној мајици са натписом "Парк природе - Мокра Гора". Сваки Мануов концерт је вансеријско уживање, набијен добром енергијом и емоцијама.


АКЦИJА "4 + 1" ДО 25. МАJА

ЧЕТВОРОЧЛАНО друштво које буде заједно куповало улазнице за "Егзит" и "Си денс" фестивале, пету улазницу добиће бесплатно! Акција "4+1" доступна је на свим продајним местима и сајту Exitfest.org до 25. маја. Карте се могу купити и на рате, по ценама од 5.990 динара ("Егзит") и 6.990 динара ("Егзит" и "Си денс").