УСРЕД јануарског поподнева, гужва престоничког кафића - „мирише“ на славље. Свадбено! Мушка постава у црним оделима, женска у елегантним хаљинама. Чак је и куца с лептир-машном!

За шанком коктели, на зидовима украсне светиљке и балони, за столом поклони. Свира нека романтична музика и одједном су сви на подијуму, плешу уз песму „И воли ме“. Младенци са „лица скидају бриге све“, радују се букету цвећа и честитки која им управо стиже. Цео комшилук је ту, па „шоу“ може да почне - баш као и снимање још једне сцене нових 10 епизода серије „Улица липа“.

То што је прошло седам година од рада на претходна два циклуса на сету се уопште не осећа. Редитељ Мирослав Лекић лако „плива“ са старом глумачком „посадом“, тражи најбоља решења са сваким појединачно, прелази с њима сценарио који је написала Мирјана Лазић...

- Као да смо се сви обрадовали одлуци РТС да после толико времена оживимо причу о свакодневним радостима, проблемима, надама и страховима станара једне зграде, са којима људи могу да се идентификују - каже редитељ. - Прошло је много година, али мени се чини да се глумци уопште нису променили. Још су исто млади.

Договор је био да се реална пауза у заплету „премости“ тако што су јунаци у трећем циклусу старији 365 дана. Свакодневица је иста - и даље се из истих разлога смеју и плачу, онако комшијски. Има ту и лепих и ружних повода, али она препознатљива солидарност није ишчезла. Међутим, Наталију сада игра Нада Шаргин (а не Ана Франић, јер се она недавно породила). Ибољка (Радмила Живковић) је постала удовица, пошто је глумац Јосиф Татић у међувремену умро, па је такву судбину морао да доживи и јунак кога он игра, Тихомир. Зато је сада лик Веске, како нам је открила глумица Александра Николић, која је игра, изашао из сенке:

- Она сада теши Ибољку. Чува је, спава код ње и више није само станарка која има пропали брак и брине се о сину. Ова серија и јесте добра зато што има места за све, и за мршаве и дебеле, задовољне и несрећне, еуфоричне и депресивне. И свачија прича се у неком тренутку разреши - каже Александра.

Радмила Живковић се нада да је ово само почетак снимања наставка и да ће их бити још, јер нам је, каже, свима потребна нежна, природна прича о људима који се нису отуђили једни од других, што је постала наша реалност:

- Зато смо сви овде срећни и мирни. Осећамо да нам је рад на овој серији и мисија и задатак и лепота. Погледајте нас, не изгледамо као да смо најмљени и искоришћени, јер не радимо због неке цркавице или наопаке приче да се само појавимо на ТВ, него зато што нам истински прија. Асоцира на неке заборављене вредности - прича глумица док опомиње Бошка, њено кученце, које такође игра у серији.

Боле је почео да буши балоне по кафићу, упозоравајући глумце да је доста било одмарања, јер Нина (Јелена Ракочевић) и Ладни (Вук Костић) морају да се венчају.

И пре него што липе ове године замиришу, трећи циклус серије ће бити снимљен.


КУЋА ВРЕДИ 50, КОМШИЛУК ЈОШ 100

У СЕРИЈИ Рале, Мики Крстовић, не крије да се обрадовао наставку, јер га „Улица липа“ увек врати у детињство, када је комшилук био и више од фамилије:

- Онај ко то зна вероватно га и данас негује и поштује, али некада је заиста био вреднији од највреднијег. Сећам се лепе приче са Чубуре између два светска рата. Човек продавао кућу и тражио 150.000 нечега. Купац је питао зар то није превише, а он му је одговорио: „Кућа вреди само 50.000, али комшилук 100.000“.