КАДА га видите онако веселог и распеваног, закључите да је и ова година била његова. Оливер Њего, док подвлачимо црту испод 2014. године, мало нам прича, а помало и пева.

Разлог више за песму је и тај што ће његове ћерке Дариа и Тара идуће године, како нам открива, добити брата.

* Ведрог сте духа. Шта учинити да нам стварност буде ведрија?

- Човек мора да се окрене себи. Сви они који лутају и траже неку срећу ван себе, обично залутају. Не нађу срећу, а врло често изгубе и себе.

* Колико музика може да буде лек за нашу душу?

- Кажу да и животиња познаје звуке, али само човек тонове. Ја као човек из света музике усуђујем се да кажем да познајем тонове. Људи који имају однос према тоновима, за њих ово што се данас зове музика није музика. Наравно, тиме не желим да фаворизујем класичну музику.

* Често цитирате великог Сократа, који је рекао: „Пиј оно што гаси жеђ, воли оног ко тебе воли и слушај оно што те смирује“. Која музика вас, осим класичне, смирује?

- Обично слушам духовну музику или нешто од наше старе српске музике. Нађе се ту понешто и из македонског мелоса и босанског севдаха. Као што је, на пример, песма коју сам учио са покојним оцем: „Кад ја пођох на Бембашу...“

* Који су вам стари мајстори песме омиљени?

- То су људи из времена радио-програма, када је глас био на цени. Дан ми обично почне са песмама Живана Милића. Ту су и Драган Стојнић и Цуне Гојковић. А од женских гласова волим Наду Мамулу и Зехру Деовић.

* Свој мир, осим у музици и у породици, нашли сте и на Светој Гори, до које сте три пута стизали на бициклу.

- Свету Гору сам походио трагајући за одговором: ко сам, шта сам, куда идем и за чим лутам. У разговору са монасима био сам „духовни лопов“ који је од њих крао животне мудрости. Света Гора је извор великог и дубинског знања које је потребно свима.

* Генерално, ову годину нећемо испратити са „Одом радости“. Коју нам лепу песму препоручујете за почетак нове године?

- „Запевајте све оне песме старе...“ То је дивна песма Цунета Гојковића.

* Шта бисте пожелели свима нама у 2015. години?

- Нашим људима желим да се више баве собом и трагају за смислом унутар себе. Људи су помало неискрени према себи, а самокритика је велика животна мудрост.