ИЗНАД зграда сваког града, преко река и јендека, кроз све бање и кроз грање, све до ваших срећних лица, лети "Плава птица". Овако РТС најављује пети циклус дечјег серијала, који је на Првом програму суботом од 12.20. Кроз свет забаве и образовања малишане на прави начин воде глумци Борка Томовић, Осман Ахмед и Бојан Ивановић, као и неизоставни члан екипе - шармантни пас Шмуци.

- Овакве врсте емисија веома су важне и треба им дати још више простора. Једино оне могу бити противтежа шунду који преплављује наше програме. Када сам била мала, чини ми се да се о таквим емисијама много више говорило и да им је придаван већи значај - каже за "Новости" Борка Томовић, која истиче да је рад за децу и младе велико поље за разноврсна истраживања - и естетска, и формална и садржајна, и никако га не треба потцењивати.

* Саветник емисије је Тимоти Джон Бајфорд. Какав је осећај радити емисију у којој и он има удела?

- Диван је осећај бити у тиму са неким чији сам рад ценила и пре него што сам почела да се бавим овим послом. То ми даје још већи подстицај да свој део посла урадим најбоље што могу.

* Са петом сезоном стигла је и нова уредница и сценаристкиња Дуња Петровић, какве је промене донела?

- Форма "Плаве птице" је постављена на веома чврсте ноге од самог почетка, тако да не постоје велике промене у том смислу. Ипак, освежење је увек добро за емисију, тако да се радујем Дуњиним идејама и новом сценаристичком рукопису који доноси.


ЗЛА ПТИЦА ДВОЈНИЦА

У ДАНАШНЈОЈ епизоди Борка, Осман и Боки плаше се зле птице двојнице, која застрашује цео град. Боки је одлучио да открије у чему је штос, па се упутио право код мајстора хорор маски, а затим у госте позива познаваоца мачева и витештва. Наћи ће време и за писма гледалаца, а Борка ће угостити чланове плесног студија "Мистик". Наравно, Шмуци је увек присутан, а и неће изостати ни важан поздрав: "Лет, лет!"

БОРКИНЕ И ОСМАНОВЕ "ИСКРИЦЕ"

БОРКА и Осман, као ликови "Плаве птице" имају различита мишљења, па онда дође и до неразумевања. Колико су важне те "искрице"?

- Оне су згодне као додатна посластица за публику. Наши ликови су и најбољи другари, а мало и покушавају да се праве паметнији, спретнији и способнији једно од другог. Ипак, све је то у циљу дечијег саживљавања и идентификације са ликовима.