МИР и љубав свима - пожелеће талентовани мултиинструменталиста божанственог гласа - Немања Којић Којот (38) у суботу 14. септембра, у Хали спортова, пред концерт Ману Чаоа, а после ска бенда „Самостални референти“. У саставу „Хорнсман Којоти енд соулкрафт“ на сцену излази с осмочланом екипом.

- То је познато друштво свима који прате домаћу рок сцену. Што бисмо рекли, у питању су „старе куке“ - открива Којић за „Новости“.

Октет, уз Немањин вокал и тромбон чине: Дејан Утвар Ути (бубњеви), Владимир Лешић Леша (перкусије), Дамјан Ћириловић (бас), Владимир Кркљуш Крле (клавијатуре), Джими Трипл Би (гитара), Ђурђица Гајић Ђу (пратећи вокал) и Младен Лукић (тромбон).

- Стари смо другари и свима се допала идеја да Хорнсман Којотија „појачамо“ бендом. Назвали смо га „Хорнсман Којоти енд соулкрафт“, што значи познавање душе, а крафт је и посада у авиону - додаје Којот.

ЈЕДАН ЧОВЕК - ТРИ АЛБУМА МАЛО је музичара у Србији који се могу похвалити тако успешном годином. Којот таленат дели на више фронтова: - Са „Ајзбрнима“ промовишем нови албим „Ријалити чек“. Као „Хорнсман Којоти и соулкрафт“ очекујем албум до краја године, а прикључио сам се и „Мултиетничкој атракцији“ где свирам бас и, такође, спремамо албум.

Наступ пред славним Мануом не задаје му главобољу, јер је светске бине већ делио са Брнинг Спиром, Ли Скреч Перијем, Максом Кавалером, бендовима „Ејжн даб фондејшн“, „Блек сабат“... У музичке воде се упустио још у 14. као тромбониста и пратећи вокал у „Дел арно бенду“.

Први концерт је имао са 15, а када су основани „Ајзбрни“ било му је тек 17. Убрзо их је тада цењени „Саншајн“ позвао да им буду предрупа и то их је винуло у орбиту. Након великог успеха „Ајзбрни“ су се 2005. растали, али су се 2011. поново окупили. Публика их је са овацијама поздравила на наступу у башти СКЦ.

- Тај концерт ме је вратио, људски, као прекретница у животу. Интимно сам осетио људе у публици као стварно блиске. Толико леп моменат ми је дао огромну енергију да наставим. Тада сам схватио да је све у реду - наглашава Којот.

А, колико пре тога није био у реду, видели су и гледаоци емисије „Још увек будни са Ивон“. Видели, али нису чули да је тада Немања рекао да је „очекивање у старту разочарање“ и да ће публици на дочеку 2013, који је том приликом најављивао, „пружити стварност“. Рекао је и да је већ 18 година веган и на крају признао да је у грозној фази. То јавно признање нико није чуо.

- Десило се - срамежљиво признаје. - Могао сам то да спречим, али тада сам био такав. Сада више нисам, и идемо даље.

Увек Немања иде даље, а после силних путовања и наступа широм света, враћа се Београду. Брига о породици је први одговор на питање зашто није остао тамо где га више цене као музичара:

- Најсигурнији осећај је овде. Има истине у томе да је код куће најбоље. Ту је сигурност која се не базира на материјалном. Колико год да је сурово, овде свако од нас има некога да му помогне. Тешко је бити странац.

На сцени се изражава, најчешће, кроз реге и хард-кор, а када бисмо његов живот описали музичким правцем, то би био, како каже, реге-рокенрол.

- Можда бих био дубље у растафаријанизму да сам окружен раста екипом. Али, живети сам у тој култури је тешко. Околина те одвлачи од живота по одређеним правилима, да не користиш никотин, ни кофеин...