РОЂЕНА Подгоричанка... Са адресом у Београду... Неретко је важила за хрватску глумицу. Коцкице су се ређале тако да је Маја Новељић Ромчевић до славе на „домаћем терену“, стигла тек након што је „победу извојевала у гостима“.

Осим што је била прва српска глумица која је заиграла у хрватској теленовели, Маји је улога страствене Гогице у серији „Лјубав у залеђу“ била талична и за ангажмане у Србији:

- Верујем да се све дешава с разлогом, па је тако и моја каријера ишла кривудавом линијом. Да ми је све падало с неба, вероватно бих се мање радовала свакој новој победи.

Ни Валерија из серије „Жене са Дедиња“ (ТВ Прва) јој није пала с неба, па јој се због тога искрено обрадовала. Ова јунакиња ју је одмах освојила добротом, а потом и низом шармантих мана, које је, каже, чине препознатљивом и присном:

КАЗНА ЗА ОФСАЈД
* Има ли среће у споју љубави и мржње? А шта се дешава кад се љубав нађе у „залеђу“?
- Не верујем да од љубави и мржње, осим у романима, може да се направи срећан спој. Мржња је, пре свега, аутодеструктивна. Човек који мрзи, себи ускраћује сва друга осећања, а љубав је радост давања без задршке. Е, када се љубав нађе у „залеђу“ или офсајду, следи - казнени ударац.

- У њеној једноставности је њена изузетност. Валерија ми се увукла под кожу, јер спада у оне ликове које одмах заволите и са уживањем радите.

Између себе и Валерије прецртава знак једнакости када говори о кулинарском ентузијазму и начину на који решавају проблеме, али јој је зато блиска њена пожртвованост када је породица у питању.

* Да ли она може да се назове прототипом српске домаћице или је, ипак, далеко од тога?

- Вероватно постоји нешто што је свуда једнако препознатљива позиција жене која се одрекла себе, зарад породице. Међутим, оно што је разликује од српских домаћица јесте чињеница да је Валерија могла себи да приушти избор - да се посвети искључиво бризи о породици. Код нас, нажалост, већина жена није увек у ситуацији да бира. Или је без посла зато што не може да га нађе или уз обавезе које има код куће мора још и да ради како би допринела егзистенцији породице.

* Валерија вас је удаљила од улога прељубница, љубавница... у којима смо навикли да вас виђамо. Јесте ли се обрадовали због тога, с обзиром на то да су вас обасипали питањем - због чега увек играте „те“ и „такве“?

- Себе видим као глумицу која може да одигра много тога, потпуно различитог. Иако телевизија тражи и препознатљивост глумца, не волим да упадам у „фах“. То што је Валерија сушта супротност „тих“ и „таквих“ жена које сам играла, била је додатна радост и изазов за мене. Чињеница да је одмах прихваћена говори да публика од глумца не очекује увек исти тип улога.

н Након „Лјубави у залеђу“ учествовали сте у креирању „Лјубави и мржње“ (Пинк). Шта „тријумфује“ у вашим сећањима на ову серију?

- Улога Зденке, коју је сјајно написала Вида Црнчевић, дивна сарадња с глумцима, рад са једним од наших најбољих ТВ редитеља и суштинским познаваоцем телевизије - Слободаном Шуљагићем... учинили су ми дивним сећање на ову причу. Можда, ипак, највише тријумфује то што је серија завршена у тренутку када су и публика и екипа очекивали наставак.

* Јесте ли, бар на почетку, имали дилему да играте у ТВ новели или овај жанр вреднујете као и сваки други?

- Никада нисам имала дилему да ли да играм у ТВ новелама. Ко је на њима радио сигурно је изашао богатији за непроцењиво искуство. Рад на „Лјубави у залеђу“ ми је донео низ изазова и непознаница које сам морала да савладам: први пут сам добила тако велики глумачки задатак, први пут сам за шест месеци снимила 175 епизода, први пут истовремено играла два лика, први пут сам се одвајала од породице. За играње неке улоге, главне водиље су добар текст и екипа која зна посао. Не волим предрасуде, ни по питању жанра, јер заправо говоре о злој вољи и снобизму, неки пут и о незнању.

* Да ли су на видику неки нови добар текст и екипа?

- Глумачки посао је 80 одсто ишчекивања и надања. Остатак одлази на - остварење тих нада. Тренутно сам у фази надања. Глумац заправо не планира своју будућност, већ то раде други у његово име. Планирам да ми буде лепо, радила или не.

* Мада сте били јасни да са супругом Небојшом Ромчевићем имате заједнички живот, али одвојене пословне путеве, овај став није на снази од сарадње у серији „Мешано месо“. Он је написао текст, ви сте глумили. Шта је утицало да промените одлуку?

- На почетку каријере ми је било важно да подршку коју дајемо једно другом у послу не замућујемо заједничким радом. Успели смо у томе, па је тај став престао да важи. А, судбина „Мешаног меса“ је и даље загонетка за мене - пуштен је пилот који је имао одличан одјек, али се на томе завршило. Ипак, верујем да ће серија наћи своје време и место и да ћемо наставити са радом.