Поп певач Жељко Јоксимовић и ове године опробаће срећу на "Песми Евровизије". Наше Лане, у мају, у Атину иде као композитор песме "Лејла", којом ће Хари Варешановић представљати Босну и Херцеговину. Популарни певач каже да је веома почаствован што му је указана оваква прилика и да у Грчкој очекује добар пласман. Са Харијем наступа и наша виолинисткиња Ксенија Милошевић, сестра Тијане Милошевић, која је са Жељком пре две године свирала у Истанбулу.

- У Атину идемо да победимо, а не само да учествујемо - каже за "Новости" Жељко Јоксимовић. - Припремали смо се дуго и озбиљно и зато очекујем успех. По природи сам оптимиста, а песма је на многим топ-листама веома високо котирана. Сваки пласман испод трећег места за мене ће бити неуспех. Ово је моје последње учесће на "Песми Евровизије". Мислим да је било доста.

Редитељ Здравко Шотра, после "Ивкове славе", ангажовао вас је да компонујете музику за његов нови филм "Где цвета лимун жут".

- Стварање филмске музике за мене је посебан изазов. Снимање филма је завршено, тако да је сада преостало да урадим свој део посла. То ми неће одузети много времена, јер ће бити заступљено мање музике него у "Ивковој слави". Поред инструменталне музике, биће заступљене и вокалне деонице.

Шта је са вашом иностраном каријером?

- Радим на томе. Средином маја идем у Грчку, где ме очекују многобројна телевизијска гостовања. Снимићу и песму на грчком језику, као и дует за њихово тржиште, али још нећу откривати са ким. За иностране наступе осмислио сам потпуно другачији концепт рада. У плану су концерти са филхармонијом у најеминентнијим европским дворанама, попут париске "Олимпије" и франкфуртске Опере. Желим да се представим у новом светлу. То је моја потреба за сазревањем.

Компонујете и за друге певаче. Да ли себе сматрате утицајним на естради?

- Радим само за одабране певаче, јер немам много времена. Себе сматрам утицајним аутором не само овде, већ и у региону. Сарађивао сам са певачима из свих крајева бивше Југославије, али нека о мом раду говоре критичари.

Да ли је лакше радити за себе или за друге?

- Емоција је јединствена. Песма је песма, а ствар је моје одлуке ко ће је певати. Пошто сам певач, није ми жао да добру песму дам неком другом интерпретатору. Важно је да је изнесе на прави начин. Не морам баш сваку своју песму да отпевам. Многи су ме питали зашто нисам снимио "Лејлу". Сматрао сам да је баш за Харија.

Опробали сте се на многим пољима. Где се још нисте остварили?

- Волео бих да се опробам као филмски продуцент и глумац. Веома ме привлаче и мјузикли, а жао ми је што у себи још нисам пробудио осећај за писање песама. Ко зна, можда ћу једнога дана да постанем и текстописац. Амбиција ми је да дотакнем сваку врсту уметности, што ћу вероватно урадити. Моја продуцентска кућа "Минакорд" у плану има снимање играних филмова. Али, о том потом. Глума ме је увек интересовала, али не желим да то радим по сваку цену, већ прижељкујем улогу по мери. Имао сам понуду да играм музичара у "Ивковој слави", али нисам пристао. Мислим да сам талентован за глуму, што сам показао имитирајући политичаре у једној телевизијској емисији. Тужан је човек који каже да је у животу остварио све жеље. Ја нисам и још много тога имам у плану.ЦРНОКОСА

ЖЕЛјКО је недавно снимио спот за песму "Црнокоса", којим ће се такмичити на међународном фестивалу музичких спотова у мају у Тирани.

- Спот је рађен у ретро фазону, као мали филм - казе Жељко. - Ту сам имао прилику да покажем своје глумачке способности. Снимали смо два дана. У споту се појављује и мој брат Александар који је професионални глумац.