Намера Градске управе Кикинда да на лицитацији у закуп изда и 25 јутара земље код спортског аеродорома, изазвао је огорчење у Аеро-клубу. Овде сматрају да се тако будућем закупцу нуди могућност да “преоре аеродром” чиме се угрожава безбедност ваздушног саобраћаја, јер је у свим картама кикиндски уцртан као алтернатива батајничком и другим аеродромима у региону. На другој страни, у локалног самоуправи тврде да се писта неће дирати, већ ће земљу уместо клуба издавати Град, као овлашећни државни орган.

- Град је противзаконито присвојио земљиште, јер смо ми спортска организација, а не удружење грађана. Спорење почело када је клуб добио решење Републичког геодетског завода да се, по Закону о удружењима грађана, све парцеле преписују на Град. Клуб је уложило жалбу, јер функционише према Закону о спорту, па је првобитно Решење РГЗ-а поништено и враћено на поновно одлучивање. Супротно упутствима другостепеног органа, РГЗ поново доноси готово истоветно решење, па смо улпжили нову жалбу, која још није решена.

Прочитајте још - Аеро-клуб "Нови Сад" очувао крила

Онемогућавањем летења, са овог аеродрома више неће моћи да се раде авио третмани комараца, запрашивање њива и третман против беснила животиња. Клуб је оператер аеродрома и налази у свим навигационим ваздухопловним картама, има све потребне дозволе и испуњава све услове за безбедно летење, од чега Град има вишеструке користи – истиче Марко Прочикевић, заменик председника Аеро-клуба.

У локалној самоправи кажу да се писта неће издавати у закуп, већ земља поред ње и то ће, уместо клуба, учинити Град, као овлашћени заступник Министарства пољопривреде.

Фото Аеро-клуб “Кикинда”

- Земљиште које се користи као пољопривредно, мора да издаје овлашћени орган. По налогу Министарства пољопривреде чак смо морали да скинемо усев са тих парцела, који је посејао суграђанин којем је клуб издао земљу у подзакуп. Он је тужио град и тражи обештећење – објашњава Имре Кабок, члан Градског већа за пољопривреду и рурални развој.

Лицитације за издавање пољопривредног земљишта биће одржане 22., 25. и 26. новембра.

Фото Приватна архива

ЧЕКА СЕ ОДГОВОР

Клуб се обратио Министарству пољопривреде, Управи за пољопривредно земљиште, Министарству одбране, Директорату за цивилно ваздухопловство, инспекторки за пољопривредно земљиште и чека решење полемике.