ОСНИВАЧКИ документи о успостављању сарадње између омладина Европе и Африке и о формирању Мреже европских омладинских престоница потписани су у петак  у новосадској Градској кући, у присуству званичника седам земаља и представника организација младих.

Нови Сад као актуелна Омладинска престоница Европе 2019. године, једанаеста по реду, угостио је представнике Марибора, Солуна, Клужа, Браге и Гање, који су потписали документ о „умрежавању“ досадашњих и будућих европских омладинских престоница и одржали округли сто “Нови Сад и Асуан, Омладинске престонице Европе и Африке”.

- Ово је велики догађај за наш град и нашу државу. Та нова организациона целина младих из еврпских омладинских престоница јесте једна велика, лепа и добра прича, која креће из Новог Сада и покрива европски континент – оценио је градоначелник Милош Вучевић, поздрављајући госте.

Прочитајте још - Градоначелник Милош Вучевић са шефом Мисије Савета Европе

Градоначелник је истовремено нагласио да је Нови Сад први европски град који је, као омладинска престоница, потписао споразум о сарадњи са египатским Асуаном, афричком престоницом младих.

- У агендама и свих будућих европских престоница младих биће сарадња сапријатељским афричким градовима – напоменуо је Вучевић похваливши досадашње идеје и активности новосадског ОПЕНС-а, међу којима су ове најновије једне од најзначајнијих.

Отварање манифестације Фото Прес служба града

Нови Сад је, како је додао, престижном титулом добио шансу да својом енергијом младости покаже колико су наш град и наша држава ангажовани у поштовању спровођења политике младих.

Гувернер Асуана Ахмед Ибрах рекао је да ће та формализована сарадња између омладина Европе и Африке омогућити много заједничких активности на разним пољима а представник Делегације ЕУ у Србији Штефан Худолин нагласио је да ЕУ нагласак ставља на решавање проблема незапослености, који у Европи посебно погађа младе.

Милош Вучевић и Ахмед Ибрах Фото Прес служба Града

ТИТУЛА

КЉУЧЕВЕ града Омладинске престонице Европе Нови Сад ће 13. децембра предати француском граду Амијену. - Пројект “ОПЕНС 2019” јесте наш систем рада за будућност. Млади у Новом Саду уче како да правилно и темељно размишљају о будућности а ми им омогућавамо институционалну подршку – истакао је Вучевић.

ФОНДОВИ

Координатор ОПЕНС Вукашин Гроздановић је нагласио да ће од сада МРЕЖА Омладинских престоница Европе моћи ће заједнички да креира пројекте и аплицира пред међународним фондовима, као и да се формално представља – напоменуо је Вукашин Гроздановић, координатор ОПЕНС-а.