ЗАХВАЉУЈУЋИ кинеској компанији "Зиђин", која планира отварање нових и проширење постојећих рудника у Бору, очекује се да ће и градски буџет бити "тежи" најмање три пута.

- Анализа стручних служби наше градске управе показује да ће се током наредних четири-шест година у локалну касу, уместо садашњих 2,2 милијарде, слити и додатне четири милијарди динара. По тој рачуници, Бор ће у односу на број становника бити најбогатији град у Србији - каже градоначелник Александар Миликић.

Притом, како каже, "Зиђин" планира да у будућем руднику бакра и злата "Чукару пеки", недалеко од Бора, упосли најмање 1.200 радника.

- Рачунајући порезе, доприносе, таксе и све остале принадлежности на које локална самоуправа има право, произлази да ће најкасније за шест година буџет Бора износити невероватних шест милијарди динара - наглашава Миликић.

Али, осим отварања нових лежишта, локалној самоуправи је једнако важно и то што ће се том приликом примењивати најстрожи еколошки стандарди, па би Бор требало да постане и привлачно место за живот.

Прочитајте још: „Зиђин“ не штеди за „златну жицу“ око Бора: Кинези Американцима плаћају скоро 400 милиона долара

- Са толиким новцем ћемо моћи да урадимо многе значајне ствари за наш град, почев од обнове инфраструктуре, отварања нових вртића, реконструкције школа до унапређења здравствене заштите... Биће простора и за капиталне инвестиције у области туризма, с обзиром на то да је околина Бора позната по природним лепотама - закључује Миликић.