КРУШЕВАЦ-НЕПРИЈАТНИ мириси из фабричког круга компаније “БИН комерц” доо из Крушевца поново узнемирују грађане, који се редовно жале Градској управи, медијима и овој хемијској индустрији. Огласио се и Штаб за ванредне ситуације града, а руководство компаније тврди да ће проблем бити врло брзо решен.

- Обавезује се “Бин-комерц” Београд, огранак у Крушевцу, да достави извештај о завршетку постројења за редукцију непријатних мириса, са роком 15. новембар, 2019. године-речено је на седници штаба ове недеље.

Прочитајте још: Кошава одувала смог: Београђани коначно дишу ваздух одличног квалитета

Након првих жалби грађана ове јесени, надлежни су утврдили да испарења долазе из круга некадашње Хемијске индустрије “Жупа”. Да мириси делом стижу из њиховог погона за производњу ксантата признају и у фабрици, где наводе да су притужбе пристигле још пре годину и по дана и да су од тада радили на решавању насталог проблема. У августу је урађено успешно тестирање постројења, које ће почети да ради 15. новембра.

Директор Бојан Цветковић

- Наши суграђани немају разлог за бригу када је здравље у питању, јер непријатни мириси нису опасни и штетни - износи за “Новости” Бојан Цветковић, директор крушевачког огранка БИН комерца. - У погону за прераду технолошких отпадних вода радимо третирање тих вода и мерење четири пута годишње, а емисију штетних гасова у атмосферу меримо два пута годишње. У последња два-три месеца имали смо 20-ак различитих мерења, сва у присуству различитих инспекција. Сви резултати су показали граничне вредности емисије.

Постројење за пречишћавање ваздуха


У фабричком кругу екипа “Новости” затекла је раднике који постављају постројење за апсорцију мириса у погону, где се од 2018.године производи више од 300 тона ксантата месечно. Управо је у делу тог објекта средином октобра избио пожар. У фабрици износе да пожар није био великих размера, као и да је први у последњих шест година од када је обновљена производња.

Део погона који је горео у октобру


-Предузимамо све мере опреза, имамо ватрогасну бригаду,камион, комплетну противпожарну заштиту у складу са законима који регулишу рад индустрије-каже Цветковић. -Током протеклих месец и по дана имали смо десетине инспекција и ниједна није нашла примедбу на опрему и поступање у производњи.

ПРОИЗВОДЊА

“БИН комерц” доо Београд бави се производњом флотационих средстава(ксантата),а у Крушевцу с епроизводи и натријум хипохлорита за водоводе,базене и друге фабрике које се баве производњом средстава за хигијену. Годишње пуне око 1.000 тона годишње,колико и произведу натријум хипохлорита.

ИНСПЕКЦИЈЕ

ОДЕЉЕЊУ за инспекцијске послове Градске управу су 30.октобра евидентиране пријаве грађана о непријатном мирису и инспектори су изашли на терен 4. новембра.У овом одељењу наводе да су обавештење проследили републичкој инспекцији за заштиту животне средине,како би предузели мере из њихове надлежности.