ШТАБ за ванредне ситуације у Пироту, којим руководи градоначелник Владан Васић, одлучио је, поводом пожара на Старој планини, да се неће уводитиванредне мере ни на једном делу територије града, па ни на Старој планини.


Друга одлука истог тела, односи се на обезбеђивање средстава из буџетских резерви, којима ће бити плаћени трошкови горива, воде и осталог свима који су ангажовани на гашењу ватре.


Трећа одлука се односи на јавна предузећа која су у надлежности града, чији ће сви ресусрси: људски и материјални бити укључени на пословима сузбијања пожара - уколико буде требало.


Истовремено Штаб је грађанима препоручио да се не организују на своју руку и иду у гашење, како се не би догодиле непланиране ситуације односно да се не би нечији животи угрозили.


Како је речено на седници штаба, на нашој територији је опожарено преко 1000 хектара, док је на бугарској страни четвороструко већа површина која је захваћена пожарима.


Градски штаб за ванредне ситуације - Фото В. Ћирић


Прочитајте још: Облак дима са пожара на бугарском делу Старе планине стигао и до Пирота (ФОТО/ВИДЕО)


Тренутно је најкритичније на правцу према Топлом долу у тескацу Вурње, близу Чунгуљског водопада, где се против стихије бори жандармерија, међутим становништво и имовина нису угрожени.


Према најавама највиших званичника из Сектора за ванредне ситуације, актуелни пожар на Старој планини гасиће специјализовани руски авион "Иљушин 76", који је овде пре 12 година гасио велики пожар код Завојског језера.


Поменута летилица тада је, на нишком аеродрому пунила своје танкове са 42 тона воде и врло брзо успела на обузда пожар. Нажалост пре четири године срушила се са комплетном десеточланом посадом у области Сибира.


Иљушинна Старој планини пре 12 година - Фото архива, В.Ћ.