НОВОСАЂАНКА Ана Филиповић једина у граду ручно израђује шешире и капе у најстаријој занатској радњи коју је основао њен деда Стеван Ковач још 1927. године у Поштанској улици. Стари занат, како каже, заволела је још као девојчица, када је долазила код деде у радњу, а затим наставила уз оца Стевана, који је у породичној кући такође имао алате за израду шешира.

- Већ 36 година се бавим тим занатом, а од 2002. самостално водим радњу и израђујем шешире и капе, за господу и даме - каже Филиповићева, припадник треће генерације у породици Ковач која се бави шеширџијским занатом. - Ишколовала сам децу, старија ћерка је фармацеут, млађа је лекар, а ја, иако сам по струци грађевинац, посветила сам се занату, који сам савладала до танчина. Међутим, нема ко да наследи стари занат. Раније је у Новом Саду било седам радионица, а сада сам једина.

Филиповићева је пре пет година заслужила јединствен сертификат "Отворена шака", који је сведочанство еснафа занатлија да је реч о ручном раду од почетка до краја.

- Да би се направио шешир потребно је четири-пет часова рада. Уз то, свакако, иде и фаза сушења, а израђујем их од вуне и чисте зечје длаке, а на производ дајем 20 година гаранције. Наручивали су људи, куповало се раније, али у последњих 15-20 година је све ослабило. Тренутно се траже и у моду се враћају "инди" и "класик" модели, популарна је и "порт пајк" варијанта као и ловачки шешири, док су полуцилиндри слабије тражени. Некада су за даме модисткиње правиле шешире, али их нема више па с времена на време ја израђујем женске шешире - истиче Флиповићева.

Као почетну тачку у изради шешира, Филиповићева користи посебну направу, "мерач главе", какав постоји још једино у једној лондонској занатској радњи.

- У нашу породицу стигао је пре 90 година бродом из Америке, а наручио га је деда Стеван. Користим га, ту и тамо, јер много значи за прецизно мерење дан-данас. Начињен је од дрвета и метала, дводелан је, за мерење главе и израду кроја за обод шешира. Стручњаци из музеја су се интересовали за ту направу, а на Интернету сам открила да исти такав постоји једино у Лондону - каже Филиповићева.

У радњи је гаранција на шешире и капе 20 година

ЧВАРКОВ, ШЕРБЕЏИЈА...

АНА Филиповић потврђује да су у њеној радњи многе познате личности куповале шешире.

- Раде Шербеџија је пре неколико година током Стеријиног позорја купио шешир, Димитрије Бањац, односно Ђорђе Чварков, наша је муштерија као и Селимир Радуловић, управник Библиотеке Матице српске, који је свом пријатељу, глумцу Петру Божовићу код нас наручио шешир.