СТРУЈА напокон стиже осмочланој породици Јелић са Пештера, на самој граници Србије и Црне Горе, а са њом и кућа. Светлани и Дарку и њиховој деци "Електропривреда Србије" не само да ће им обезбедити да засија сијалица, већ ће им поклонити и нови - дом.

Лепо време иде ових дана наруку мајсторима који у засеоку Јантурине на Пешетру, доводе струју Јелићима, а радовима на терену руководи Велиша Пејчиновић, директор сјеничке "Електродистрибуције". Мада је већина бандера и електричних снопова већ постављена, након чега ће уследити и пуштање напона, поучени ранијим лошим искуством, у породици Јелић још се не радују.

- Гледамо како радови напредују, срећни смо што се ради и једва чекамо струју, али док сијалица не засија у нашем дому не смемо да се радујемо, много пута до сада светло нам је обећавано, а ми смо остајали у мраку. Раније су била само обећања, а сад се ради. Верујемо да ћемо светло добити пре него што на свет дође и наше седмо дете, које нам стиже почетком јануара идуће године - истиче Светлана Јелић.

Према незваничним информацијама, сијалице би у Јантуринама могле да засијају током ове недеље, али ће, највероватније, сачекати да стигне и монтажна кућа коју ће породици Јелић поклонити ЕПС. Кућа је већ наручена у Ивањици, у току је копање темеља, а усељење се очекује пре зиме. Нова кућа биће ближа сеоском путу, а стара брвнара у којој Јелићи сада живе убудуће ће бити катун (бачија) и економски део домаћинства.

Прочитајте још: Акција "Новости": Јелићима ће у дому засијати прва сијалица и заплакати седмо дете

- Хвала много челницима ЕПС-а што су нас недавно обишли и што коначно решавају све наше муке. Биће још прилике да им се и лично захвалимо. Струји се највише радују наша деца: Мићо, Милош, Марко, Марјан, Марија и Маријана, који су рођени у мраку и који своје домаће задатке још пишу уз светло свеће и петролејке. Са струјом и новом кућом, уз још једног новог члана домаћинства, лакше ћемо се борити са беспућем, сибирским мразевима и несташицом воде - истиче Дарко Јелић. - Жао ми је што светло није дочекао мој отац Томислав који је преминуо прошле године, јер се целог свог живота борио да сијалица засија и у његовом дому на самој граници Србије и Црне Горе.

ХИДО ХУМАНИТАРАЦ

ВЕЛИКИ допринос опстанку породице Јелић на најсуровијем делу Пештера и коначној електрификацији дао је познати новопазарски хуманитарац Хидо Муратовић, својевремено добитник Златне плакете "Новости" за хуманост, који је скоро две деценије уз Јелиће.

Борећи се да и деца Јелића живе као и сви други малишани у Србији, "Новости" су о њиховим невољама објавиле више од 50 текстова.