ПОСЛЕ свечане седнице Скупштине града, на којој су усвојене одлуке о добитницима овогодишње Октобарске награде и Новембарске повеље, одборници су у наставку рада усвојили измене градског буџета, према којима је обим градске касе увећан за 591 милион динара и достиже рекордних 30,14 милијарди динара.

Према оцени градоначелника Милоша Вучевића, ребалансом није значајно промењена суштина буџета, али је тај рекордни износ добар показатељ развоја града.

- Пробили смо ту магичну бројку од 30 милијарди динара - нагласио је градоначелник, и напоменуо да је новосадски буџет данас дупло већи него што је био пре осам година.

Кључни разлог за ребаланс је повећање плата у јавном сектору, у складу са недавно усвојеним изменама закона. Тако ће запосленима у администрацији зарада од новембра бити повећана за осам одсто, у "социјали" и предшколској установи следи повећање од девет, а онима у установама културе за десет процената. У градској каси издвојено је додатних 250 милиона динара за асфалтирање улица, изградњу тротоара и других објеката путне привреде, а са 40 милиона је субвенционисано ЈКП "Чистоћа", да настави изградњу нових подземних контејнера за смеће.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -Изградња бициклистичке стазе од Новог Сада до Београда: Догодине на два точка до престонице


- У овом ребалансу издвојили смо и неопходна средства за пројектовање три нова обданишта на подручју града, како бисмо додатно ублажили недостатак капацитета у оквиру предшколске установе - навео је Вучевић, и додао да је додатни износ усмерен и за одржавање гробаља у приградским месним заједницама.

Одборници опозиције, у првом реду представници СРС-а, критиковали су градску власт због високог буџетског суфицита од скоро седам милијарди динара.

- Џаба нам 30 милијарди ако власт није способна да тај огромни новац употреби на капиталне пројекте који су неопходни граду, попут нових школа, водовода и канализације у многим деловима града - рекао је Ђурађ Јакшић, шеф одборничке групе радикала, и предложио да Град, у ситуацији када "приходује више него што му је потребно, а не уме да потроши", смањи цене комуналних услуга, такса и других дажбина.

Одборници су усвојили и одлуку према којој ће од 1. јануара 2021. године у Новом Саду престати употреба пластичних кеса. Биће то, према речима градоначелника, прави пример осталим градовима у Србији како се јача еколошка свест и штити животна средина.


ИЗБОРИ

НА питање новинара да ли ће се кандидовати за још један мандад, Вучевић је одговорио да ће одлуке о изборним листама и кандидатима за изборе идуће године донети СНС и њени органи. - Радим пуним срцем и пуном вољом за Нови Сад, а тако ће бити шта год да убудуће будем радио. У Новом Саду треба пуно радити и добро га разумети.


ОКТОБАРСКЕ НАГРАДЕ

ОКТОБАРСКУ награду Новог Сада добили су професор Факултета техничких наука др Илија Ковачевић и Милан Мумин, уметник и музичар. Новембарска повеља припала је резервном пуковнику и председнику градске организације РВС Бошку Пилиповићу и др Милошу Петровићу, ветеринару, радиологу и научнику.

Лауреатима припада и новчани износ од по 130.000 динара, који се исплаћује из градског буџета.