НИШЛИЈЕ ће потпуно бесплатно добити специјалне градске картице за вожњу прстеном око Ниша, без плаћања путарине. Како је најавио градоначелник Дарко Булатовић, једини услов је да имају пребивалиште на територији града Ниша.

Протокол са ЈП "Путеви Србије" о овом питању је већ потписан, а процедура налаже да на наредној седници сагласност на овај документ дају и одборници Скупштине града Ниша.

- Разговори са "Путевима Србије" о томе вођени су у претходних неколико месеци, како би се заштитили интереси грађана Ниша - рекао је градоначелник Булатовић. - Након добијања "градске карте" Нишлије ће моћи без накнаде неограничено да излазе и улазе на једној од четири наплатне рампе које ће у наредних неколико недеља почети да функционишу.

То су рампе на Малчанској и Матејевачкој петљи, као и на излазима на ауто-пут код Комрена (Ниш - Север) и КП Дома (Ниш - Југ). Када ове наплатне рампе буду завршене и када у сабраћај буде пуштен источни крак Коридора 10 ка Димитровграду, биће уклоњена наплатна рампа код "Наиса".

Прочитајте још - Почели да монтирају камере на ауто-путу Београд - Ниш (ВИДЕО)

- Наплатна рампа код "Наиса" сада има 11 пропусних канала, али је и поред тога било гужви и колона на тој рампи - рекао је Булатовић. - Нове четири наплатне рампе имаће укупно 16 пропусних канала, што ће омогућити бржу комуникацију.

Већ наредних дана на сајту града и предузећа "Путеви Србије" биће поставени сви детаљи око издавања "градске карте" која омогућава бесплатну вожњу.

- Захтеве за добијање карте возачи ће достављати граду, а добијаће је на кућну адресу - нагласио је Булатовић. - Они који имају више возила, добијаће толико карата колико имају возила. Потребно је да грађани "Путевима Србије" доставе фотокопију личне карте, једну фотографију и фотокопију саобраћајне дозволе, и на кућну адресу ће им у најкраћем могућем року стићи специјална "градска карта" за коришћење ауто-пута без накнаде.

Прочитајте још - И поклон гради ауто-пут мира

За унапређење путне инфраструктуре на подручју Ниша ове године је, иначе, према речима градоначелника, издвојено 950 милиона динара.САМО КОМПЛИКУЈУ

БИВШИ народни посланик из Ниша Милош Бошковић, међутим, има једноставније решење.

- Какве картице, какви бакрачи - каже Бошковић. - Опет непотребна компликација. То је и дискриминација, јер ће путарина бити бесплатна само за Нишлије. Потребан је доказ да си из Ниша, па ако неко има пребивалиште у Пироту, а живи у Нишу, онда нема право на ту услугу. На изласку са ауто-пута када се улази у град, систем би требало да провери где си пре тога ушао на ауто-пут. Ако си ушао на некој од наплатних рампи око Ниша, нема наплате. То је то. Неће ово проћи без "али ово мора да буде оверено код нотара ако је копија", или "тренутно немамо нових картица, кад ће их бити, не знамо"...