НИШ - На евиденцији нишке филијале Националне службе за запошљавање налази се тренутно око 24.000 незапослених, али и поред тако великог броја људи без посла пекаре у Нишу "муку муче" са мањком радне снаге.


Председник Уније пекара Ниша Братислав Вукадиновић казао је агенцији Бета да у граду има пуно слободних радних места за пекаре и бурегџије, али да радника нема.


"Уколико се и неко од млађих људи прихвати посла, врло брзо након што научи занат одлази у Чешку јер су тамо плате пекара око 1.500 евра. Власници пекара у Нишу су пекарима и бурегџијама подигли плате на 90.000 до 100.000 динара, али ни то није довољно да би задржали раднике", рекао је Вукадиновић.


Према његовим речима, Унија пекара намерава да ускоро у сарадњи са Прехрамбено-хемијском школом у Нишу организује преквалификацију и обуку незапослених за пекаре и бурегџије.


"Покушаћемо да на тај начин ублажимо недостатак радне снаге. Обука ће трајати шест месеци, јер не може за краће време да се научи посао бурегџије", изјавио је Вукадиновић.


Он је казао да се мањак радника у пекарама видео и на Мекика фесту који је минулог викенда организован у Парку Светог Саве у Нишу.


Вукадиновић је рекао да је Унија пекара позвала све пекаре у Нишу и околним општинама да учествују у тој манифестација, али да је одзив био мали јер пекаре немају раднике.