КАНАДСКА геолошка компанија "Мундоро" је са глобалном рударском корпорацијом "Вале Канада лимитид", чије је седиште у Бразилу, закључила уговор о финансирању истраживања у потрази за новим лежиштима бакра и злата на четири локације по Тимочкој Крајини. За истраживања у Сумраковцу, Осни, Дубрави и Падини, "Вале" ће током наредних пет година издвојити чак 45 милиона долара.

Споразумом је предвиђено да "Вале" - као највећи произвођач гвожђа и други по продукцији никла у свету - може да стекне 51 одсто истражних права на овим локацијама, тако што ће током наредне три године у геолошка истраживања инвестирати пет милиона долара. После тог рока, поменута компанија може да добије и додатних 24 одсто удела, ако у наставак пројекта уложи још 40 милиона долара.

"Мундоро" је у околини борског села Сумраковац пронашао слој од 23 метра, у којем садржај злата износи 0,72 грама по тони, а бакра од 0,17 процената. То се сматра одличним индикатором за наставак геолошких истраживања, тим пре што су и резултати из других бушотина обећавајући...

"Вале" је, иначе, власник четири рудника никла, три лежишта гвожђа, два рудокопа из који добија бакар и три рудника угља, који се налазе на пет континената. Бразилци су 2007, за 19,4 милијарди долара, купили највећу компанију у Канади која је производила никл, а основана је почетком 20. века отварањем рудника "Крејтон" у Онтарију.

ПРОЧИТАЈТЕ И:MINISTARSTVO "PRESUĐUJE" KAFILERIJI: Zaposleni zabrinuti za svoja radna mesta

Поред заједничког рада са "Валеом", канадски "Мундоро" - у партнерству са глобалном америчком рударском компанијом "Фрипорт Мек Моран" - активно учествује и у геолошким истраживањима околине бољевачког села Савинац, где су на локалитету Тилва рош пронашли слој са 30 грама злата по тони и чак 171 грамом сребра.

Подсетимо, "Мундоро" има истражна права и у околини Борског језера, где - у сарадњи са Јапанском националном компанијом за нафту, гас и метале (ЈОГМЕЦ) - обавља геолошка истраживања на површини од 46 хектара.


БИЗНИС

ПОМЕНУТА канадска истраживачка компанија је светској јавности постала позната када је у кинеској провинцији Маолинг пронашла налазиште злата, па 95 одсто истражних права у тој области продала Националној рударској компанији са седиштем у Хонгконгу. Поред Србије, "Мундоро" реализује истраживачке пројекте још у Бугарској, Кини и Мексику.