УГОВОРЕ о овогодишљим субвенцијама Града Новог Сада за самозапошљавање особа које су на евиденцији Националне службе за запошљавање уручили су јуче градоначелник Милош Вучевић и Милорад Радојевић, члан Градског већа за привреду.

За то је у буџету обезбеђено 20 милиона динара, финансијска подршка је одобрена за 84 незапослених, а закључено је 60 уговора. Десеторо оних који су конкурисали је одустало од субвенције, а 13 је тражило продужење рока за закључење уговора, због сложености процедуре око регистровања предузетничке радње.

- Настављамо да оснажујемо домаћу привреду и охрабрујемо улазак у предузетничке воде. Није лако донети одлуку о покретању сопственог бизниса и упустити се у неизвесну борбу на тржишту - истакао је градоначелник Вучевић, у Свечаној сали Градске куће.

Он је додао да Град Нови Сад, захваљујући све бољем стању свог буџета, има могућност да сваке године унапређује мере подстицаја привредним активностима и запошљавању.

Једна од веома важних је и ова мера, којом се будућим предузетницима помаже на самом старту посла, када је многима додатни новац и најпотребнији.

- Подршка ми је добродошла јер сам основала кројачку радионицу и ово ће да ми буде нека "одскочна даска" како бих се припремила за будући рад. Планирам да купим машине које ми недостају и ово ће ми и те како олакшати у првој години посла - каже за "Новости" Новосађанка Наташа Гулан.

Задовољан је и Владимир Сташук, млади Новосађанин који се бави графичким дизајном и има већ договорене послове са клијентима у свету.


Предузетници имају озбиљне планове за развој сопственог посла


ПРОЧИТАЈТЕ И: BIBER SPREJ I KAMENICE: Sukob meštana i obezbeđenja investitora MHE, policija istražuje sve okolnosti (FOTO)

- Први пут сам конкурисао за подстицаје града и драго ми је да сам прошао. Искористићу ову подршку за текућа плаћања различитих дажбина.

У име корисника субвенција захвалила је Биљана Свирчевић:

- У име свих нас захваљујем Граду што је препознао наше идеје и омогућио нам да брже и квалитетније остварујемо своје пословне планове.

За различите видове подстицаја запошљавања Град је, према речима Радојевића, ове године обезбедио у буџету 160 милиона динара, што је за 90 милиона више него пре седам година.

ПОСАО

У ПОСЛЕДЊИХ седам година у Новом Саду је број запослених увећан за 20.000. - Године 2012. било је запослено 130.000 људи, а данас на подручју града ради њих више од 150.000 - напоменуо је градоначелник.

ШАНСА

ПОСЛЕ одустајања 10 кандидата, преостала новчана средства биће додељена незапосленима са коначне бодовне листе за субвенције за самозапошљавање у 2019. години. Рок за потписивање тих уговора истиче 31. октобра.