МАРИЈАН Ђармати (49) из Житишта, иако има деформисане шаке, вешто ствара цртеже утрљавајући листове траве и других зелених биљака на папир, које потом обрађује хемијском оловком. Цртежи миришу на свеже покошену траву, а како некадашњи молер и фарбар каже, ова необична техника је производ његових мисли и колико зна, нико се у свету не бавина сличан начин цртањем и сликањем.

- Пре две и по године преживео сам несрећу, смрзао сам се и једва остао жив, лекари су намеравали да ми секу шаке, али сам се неким чудом извукао. Шаке су ми остале деформисане, инвалид сам, али се од тада у мени појавила огромна, неугасива жеља да цртам и то радим са великом енергијом и заносом - каже, за "Новости", Маријан Ђармати, уз напомену да је прву слику влатима траве урадио још у мају и она још увек мирише.

Још као мали, Маријан је показивао склоност ка цртању, гледајући оца како извлачи мустре по зиду или нешто осликава на зидовима кућа које је кречио, али се никад није озбиљно бавио цртањем, до 2017. године, када доживљава поменуту незгоду и од тада живот му се мења из корена.


ПРОЧИТАЈТЕ И: Баба Злати улица, унуку Бори слава


У неколико дана колико је лежао у болници, и поред болова које је трпео, јавила му се потреба за цртањем. Мада је тешко померао шаке, радио је и правио скице, а након неколико месеци опоравка започео је свој стваралачки опус и постао члан удружења Art Brut Serbia, које му је организовало самосталне изложбе цртежа.

Свакодневно црта и ради, а веома је поносан на технику осликавања лишћем, која му је како каже, једноставно пала на памет, јер обожава мирис покошеног сена и сматра је само својом, не обазирући се превише да ли је неко пре њега цртао сличном техником.


МОТИВИ

Природни токови, зелени тон биљака, изузетан су покретачки мотив у уметничком изражају Маријана Ђарматија, који за своје цртеже сам одабира листове и разне биљке, а онда их утрљава у папир осликавајући различите мотиве, који су у већини ситуација тренутни обриси његовог ума и инспирације.


ЗНАЈУ ГА И ЦЕНЕ

Када у Житишту упитате за Маријана Ђарматија, одмах ће вас упутити на адресу уметника, који за себе, пак, каже да је обичан човек који цртајући испољава своја осећања и не оптерећује се превише епитетима којим његове радове обасипају ликовни критичари и стручњаци који су сагледали његов стваралачки опус.