ПОСТАЛО је већ уобичајено да Ниш, после готово сваке јаче кише, осване за поплављеним улицама јер су канализациони одводи или превише тесни, или - што је још чешће - запушени.

И, док се неким давнашњим пројектантима мреже и не може превише замерити због тога што нису ни слутили да ће се некадашња касаба овако брзо преобратити у велики и модеран град, Нишлијама би се штошта могло приговорити.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Отпад (не) смета туристима?

Јер, недавно су радници ЈКП "Наисус" најпре специјалним сондама снимили стање, а затим из овдашњих сливника, шахтова и колектора извадили све и свашта, чему ту није место .

- Запањујућа је чињеница да се многи од нас према канализационој мрежи односе као према кантама за отпатке, па комунални отпад учестало онемогућава функционисање система, ма колико га чето чистили - истакао је градоначелник Дарко Булатовић током посете радницима на терену.


Фото ЈКП "Наисус"

Из нишког "Водовода", међутим, поручују да постоје и природне баријере које утичу на зачепљење цеви и шахтова. Како су недавно саопштили, једна од таквих препрека је, заправо, било стабло тополе која расте у близини, па је део њеног корена толико нарастао и ојачао, да је пробио цев и временом довео до стварања наслага које ограничавају проток. Најгоре је, сазнајемо, када се овакве околности "удруже" са неодговорно баченим грађевинским отпадом и пластиком.