СВИЛАЈНАЦ – Србија од ЕУ годишње добија преко 200 милиона евра, а више од 60 одсто имплементира се на локалном нивоу – рекла је заменица амбасадора ЕУ Матеја Норчић Штамцар, која је данас са представницима амбасада из држава чланица ЕУ обишла пројекте које је УН финансирала у Свилајнцу.

Прочитајте још: Свилајнац добија Европски еколошки парк

- Свилајнац је веома успешан пример коришћења средства ЕУ и када је реч о школству, инфраструктури, култури и индустријализацији града. Веома ми је драго што смо помогли након поплава 2014. године и што ЕУ улаже у превенцију од поплава – додала је Матеја Штамцар.

Председник општине Свилајнац Предраг Милановић рекао је да је ЕУ њихов највећи донатор и да је кроз разне пројекте у свилајначку општину уложила око 8 милиона евра.

На нашу жалост, 95 одсто становништва Свилајнца било је поплављено 2014. године. У обнову поплављених објеката ЕУ је уложила око 4 милиона евра. Да није било Фонда солидарности ЕУ, сугурно не бисмо могли да се опоравимо – оценио је председник Милановић и додао да је Свилајнац урадио много тога и спреман је за дан када ће Србија да постане пуноправни члан ЕУ, јер се ова општина већ осећа „као део развијеног света“.

Општина Свилајнац припрема нови, велики пројекат на коме би, према Милановићевим речима, ЕУ могла бити партнер општини. Реч је о евроспким еколошким парковима, који ће имати 30 тематских паркова, који ће се простирати на 5 хектара, а чија ће изградња коштати око 8 милиона евра.

- Сматрамо да Србија има потребу да изгради један овакав парк, јер је екологија најважнија светска тема. Он ће мештане едуковати о начину чувања животне средине и мислим да ће број туриста од 100м хиљада који посете Природњачки центар Србије, бити дуплиран – оценио је Милановић.

Милановић крај макете паркова