ЧЕСТО се дешава да се родитељи ђака који су осигурани у школи побуне због изузетно ниске суме новца коју деца добију уколико доживе некакву незгоду или какав прелом. У осигуравајућим кућама истичу да је разлог томе то што се школе одлучују за најниже годишње премије од 100 до 150 динара по ученику, па се онда и не може очекивати већа одштета.

Агенти осигурања додају и да су они често на удару гневних родитеља, а да заправо ништа нису криви, већ да је кривица у менаџменту школе, односно директорима и секретарима који нису у довољној мери објаснили родитељима шта покрива осигурање њихове деце и колике су суме у случају повреда.

- Моје дете је поломило кључну кост у школском дворишту. Пошто је била осигурана, прикупила сам сву потребну документацију и предала у школу. Касније сам добила одговор да ће ми исплатити 1.600 динара. Па толико сам новца само потрошила да бих прикупила све неопходне папире. То је срамота. Од тада више своју децу не осигуравам преко школе - испричала нам је Чачанка Јелена Николић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - АКЦИЈА ЦРВЕНОГ КРСТА: Поклони за 145 угрожених ђака

Директори школа, са друге стране, причају да они конкретно немају ништа са избором осигуравајуће куће, те да о томе одлучује управо Савет родитеља, а одлуку само верификује Школски одбор. Савет родитеља, не размишљајући о последицама, углавном се одлучује за најнижу годишњу премију са мишљу да то што мање кошта родитеље.

- Ми не одређујемо суму осигурања. О томе одлучује школа са којом и потписујемо полису. Наравно да све зависи од тога колико ће се плаћати премија, и што је сума мања, то ће и одштета бити нижа - рекла нам је Милена Дамљановић, преузимач ризика у корпоративном одељењу "Дунав осигурања" у Чачку.

фото Д.Дозет

У већини случајева осигурање у школама обухвата само инвалидитет и смрт у случају незгоде или болести, а реткост је да су деца осигурана од прелома (осим у случајевима када им је процењен степен инвалидности) и ванболничког лечења. Укупна осигурана сума, наравно, зависи од висине премије, али и од броја ученика који ће ту премију платити, па тако, рецимо, у једном од осигуравајућих друштава на премију од 150 динара, у случају трајног инвалидитета осигурана сума је 260.000, за смрт услед незгоде 130.000, а за смрт услед болести 60.000 динара.


ВРАЋАЊЕ НОВЦА У ЈУНУ

НА крају године обично (не у сваком случају) школе добијају одређени проценат повраћаја новца од укупног износа уплаћене премије. Ради се, углавном, о проценту између 10 и 20 одсто, а тај новац се уплаћује на наменски рачун, рецимо, за куповину одређене опреме у школама. Агенти осигурања, као и директори искључују било какву злоупотребу овог новца.