ПРЕДЛОГ Градског већа да Нови Сад добије 12 нових јавних гаража кроз поступак концесије добио је у уторак од одборника "зелено светло", чиме су створени услови да почне поступак тражења приватног партнера у том великом пројекту, вредном 42 милиона евра.

Како је констатовано на 53. седници Скупштине града, изградњом подземних и надземних објеката са укупно око 2.600 паркинг-места у великој мери би био решен хронични проблем паркирања возила, којих је све више како град расте и напредује.

- Очекујемо да се на наш позив пријаве предузећа која имају великог искуства у том послу и која ће у тој области донети граду најсавременије технологије и одговарајуће капацитете - истакао је заменик градоначелника Срђан Кружевић.

Одговарајући на примедбе одборника опозиционих СРС и ДјБ, који сматрају да град има финансијских и других могућности да сам изгради гараже, а не да будући профит препушта приватнику, Кружевић је одговорио да није превасходно реч о новцу, него о новим технолошким решењима које ће донети најугледније светске куће у тој области.

Прочитајте још - НС: Више гаража уз помоћ концесије

Детаље концесионог акта објаснила је помоћница градоначелника Адријана Месаровић, нагласивши да је реч о једном од највећих пројеката јавно-приватног партнерства у Србији.

- Будући концесионар обавезан је да финансира комплетан пројекат којим ће се унапредити капацитети паркирања у граду. Концесија ће бити додељена на период од 40 година, а приходи града од концесионе накнаде пројектовани су на износ већи од 1,4 милијарде динара. У републички буџет ће се, на име пореза на добит, слити више од две милијарде динара - навела је Месаровићева.

Бећином гласова усвојен је и извештај о извршењу градског буџета у првих шест месеци, према којем су приходи остварени 87 одсто од планираног за тај период, док је реализација расхода била нешто већа од 53 процента полугодишњег плана.

Прочитајте још - Нови Сад: ''Вага'' се начин финансирања градње гаража

Констатовано је да ће највећи део планираног, како на приходној тако и на расходној страни, бити остварен до краја године.

СУФИЦИТ У ДРУГЕ СВРХЕ

СНЕЖАНА Мушицки, шефица одборничке групе СРС, сматра да се суфицит у градском буџету од око пет милијарди динара може употребити и за градњу гаража.

- Суфицит чине средства која су већ распоређена за одређене пројекте, чија је реализација у току и преноси се у наредну годину. Ако бисмо тај новац употребили, морали бисмо да се одрекнемо изградње вртића или неког другог планираног пројекта - објаснио је Кружевић.