ЗБОГ недовољних капацитета дечјих вртића у Пожаревцу, у којима сваке године "испод црте" остане око 300 малишана, град ће учествовати у плаћању цене смештаја у приватним вртићима.

Према речима градоначелника Банета Спасовића, у Пожаревцу ће бити отворена два таква вртића, али се још увек не зна колико ће места бити у њима и који ће бити критеријуми за остваривање субвенционисане цене.

- Ми ћемо видети коју ћемо методологију применити код израчунавања субвенција и колики ће бити удео града у цени смештаја. Овакво решење неће бити јефтино, али је повољније и брже него да се крене у градњу нових вртића, што изискује пројекте, дозволе и нова запошљавања - закључио је Спасовић. Он је додао да, уколико буде потребно, изградиће се један вртић у Костолцу, за који је већ урађен пројекат.

Осим у приватним вртићима, решење за смештај деце је и формирања централне кухиње. У њој би се припремали оброци и достављали свим вртићима, у којима би биле ослобођене кухињске просторије за смештај неуписане деце. - Ова идеја представља добро решење. Стали смо са њом, али радићемо на томе да је спроведемо у дело - рекао је Спасовић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Испод црте 296 деце


Још једна идеја коју је градоначелник споменуо као могуће решење јесте да се спровођење предшколског програма премести у основне школе, чиме би се ослободио простор у вртићима. У оквиру пожаревачке Предшколске установе "Љубица Вребалов" тренутно постоји девет вртића и по један у Костолцу и у насељу Лучица. У овим објектима укупно је смештено око 2.000 деце.


Бане Спасовић


ДВА ВРТИЋА

ПОСЛЕДЊА два вртића у Пожаревцу су отворена у септембру 2014. и у јануару 2015. године. Реч је о вртићима "Даница Радосављевић" у МЗ Бурјан, и "Душко Радовић у МЗ Чачалица, вредни 90 и 93 милиона динара, чији су капацитети 150, односно 170 деце.ПРЕКОБРОЈНИ

ОВЕ године у вртиће је примљено 207 деце, а 296 остало је "испод црте". У Пожаревцу је без места у вртићима остало 266, у Костолцу 20, а у Лучици 10 малишана.