ЦЕНТРАЛНУ кухињу Предшколске установе (ПУ) „Радосно детињство“ у Новом Саду, један од најсавременије изграђених и опремљених објеката те врсте у региону, посетили су градоначелник Милош Вучевић и Игор Мировић, председник Покрајинске владе, која је заједно са Градом реализовала ту велику инвестицију, вредну 600 милиона динара.

Тако је, у присуству многобројних радника ПУ и гостију, свечано означен почетак рада објекта у Привредниковој улици површине 3.000 квадратних метара, за чију је изградњу камен темељац положен још пре осам година.


- Предшколска установа „Радосно детињство“ од данас има најмодернију централизовану кухињу у којој ће бити припремани оброци за наше малишане у обдаништима широм града – изјавио је градоначелник и захвалио свима онима који су допринели да та зграда буде завршена и спремна за рад.


ПРОЧИТАЈТЕ И: "Чивијада" уз свирку и карневал


Тиме је највећа установа на територији града, која има више од 2.000 запослених и 16.000 деце распоређене у више од 70 вртића, на једном месту је добила најмодернију кухињу, вешерај и друге неопходне пропратне садржаје.


Вучевић је подсетио на „историјат“ те дуготрајне инвестиције.


- Неко је ово планирао као „Скадар на Бојани“. Многи су се овде сликали и најављивали а онда оставили незавршен пројекат, судске спорове и дугове.


СТАНДАРДИМА НОВА кухиња има услове за припрему 60.000 оброка дневно. - Могу да припремају оброке по најмодернијим стандардима, као најексклузивнији ресторани. Располажу најмодернијом опремом, све је здравствено безбедно, хемијско-технолошки проверено. Све оно што имају друге државе данас има и у Србији, овде у Новом Саду – истакао је Вучевић.


Градоначелник је захвалио и председнику Покрајинске владе која је, како је рекао, финансијском подршком од око 400 милиона динара много помогла Граду да затвори финансијску конструкцију и заврши тај значајни пројекат.


Мировић је рекао да је изградња објекта Централне кухиње новосадске ПУ једна у низу финансијских малверзација претходних власти.


- Ово је један од оних специјалних случајева организованог криминалног деловања претходне власти. Они су били специјалисти за проневере у оним областима у којима су корисници деца – оценио је Мировић и навео примере као што су обнова дворца „Хетерленд“ у Бочару, доградња новосадске Клинике за гинекологију и акушерство и завршетак Дома ученика у Бачкој Тополи. Он је најавио скори наставак и довршетак започетих радова.
ДИСТРИБУЦИЈА


ЦЕНТРАЛНА кухиња има услове да храном снабдева и друге установе попут приватних обданишта и школа. Капацитети дозвољавају да 20 до 25 одсто произведених оброка могу да иду ка трећим лицима – каже градоначелник додајући да ће у том објекту моћи да се обавља и школска пракса у оквиру дуалног образовања.